Kisebbségpolitika

Navracsics Tibor EU-biztossal tárgyalt Brenzovics László, Orosz Ildikó és Bocskor Andrea Brüsszelben

2017. 03. 14.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke az Ukrán Legfelsőbb Tanács képviselője, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorasszonya, valamint a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, és Bocskor Andrea, EP-képviselő az Európai Bizottságban tárgyaltak a múlt héten Navracsics Tiborral, Oktatásért, kultúráért, ifjúságügyért és sportért felelős európai biztossal.

Brenzovics László bevezetőjében röviden ismertette az Ukrajnában zajló eseményeket, a nyelvpolitika és oktatáspolitika területén megjelent kárpátaljai magyarok és más ukrajnai nemzetiségek szempontjából  negatív tendenciákat. „Továbbra is feszült a helyzet a kelet-ukrajnai fronton, ahol a harcok miatt tovább nőtt az áldozatok száma. Sajnos a konfliktusból nem lesz hamar kilábalás, egy elhúzódó és egyre feszültebb helyzetre kell felkészülni. Ezt tetézi, hogy a belpolitikában is olyan feszültségeket gerjesztenek bizonyos csoportosulások, amik veszélyeket hordoznak. Ilyen például a nemzetiségek nyelvhasználati jogait szűkítő oktatási reformok, vagy akár a hatályban levő nyelvtörvény Alkotmánybíróságon való megtámadása”- mondta el az elnök.

A KMKSZ elnöke és a rektorasszony vázolták a jelenleg hatályban lévő jogszabályokat a kisebbségekre vonatkozóan, majd azokat a képviselői csoportok által benyújtott törvénytervezeteket, amelyek mindazonáltal, hogy csorbítják az országban élő kisebbségek jogait, alkotmányellenesek is. Az ukrán parlamentbe beterjesztett nyelvtörvénytervezetek, mind a kulturális, mind a mindennapi életben és a tömegtájékoztatási eszközök terén is megtiltanák a kisebbségi nyelvhasználatot.

Bocskor Andrea kiemelte „fontos, hogy a jelenleg érvényben lévő jogszabályok, amelyek védik a nemzeti kisebbségek jogait, ne szűküljenek a jövőben”.

A találkozó keretein belül a kárpátaljai vezetők meghívták Navracsics Tibor biztos urat Kárpátaljára.