EU és Ukrajna

Mindent meg kell tenni az ukrajnai konfliktus békés rendezése érdekében!

2021. 12. 15.

Az Európai Parlamentben tegnap megvitatták az ukrán-orosz határnál kialakult válsághelyzetet Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője jelenlétében. Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője kiemelte, az Ukrajna határainál kialakult helyzet különösen aggasztó, ezért egyetért a Főképviselővel, hogy mindent meg kell tenni a válság elmélyülése ellen, biztosítani szükséges a békét és a stabilitást.

„Minden olyan kezdeményezést támogatnunk kell, amely a konfliktus békés megoldásának irányába, a minszki megállapodások teljesítése felé halad. Remélem, hogy a Donyec-medencei konfliktus megoldását célzó normandiai formátum is feléleszthető még” – hangsúlyozta Bocskor Andrea.

„Ukrajna lakossága évek óta nehéz helyzetben van, több ezren vesztették már életüket az ország védelmében, köztük kárpátaljai magyarok is, ezért a béke és a stabilitás megteremtése elengedhetetlen. Magyarország határozottan kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, számtalanszor bizonyította, hogy Ukrajna számíthat a támogatására” – fűzte hozzá a képviselő.

A kárpátaljai magyar közösség jogaiért küzdő képviselő kiemelte: „Elfogadhatatlan a nemzeti kisebbségek, köztük az országban élő magyar közösség szerzett jogainak szűkítése, hiszen a kisebbségi jogok emberi jogok, nem lehetnek a kelet-ukrajnai konfliktus járulékos veszteségei”.

„Mindannyiunk érdeke, hogy a béke és a biztonság mihamarabb helyreálljon a térségben”- zárta szavait a képviselő.  

Strasbourg, 2021. december 15.