Kisebbségpolitika

„Minden aláírás számít!”

2018. 02. 23.

A Minority SafePack – one million signatures for diversity in Europe, tehát a Mentőcsomag a kisebbségek számára – egymillió aláírás az európai sokszínűségért egy olyan polgári kezdeményezés, melynek célja, hogy az Európai Bizottság (EB) olyan törvényjavaslat-csomagot fogalmazzon meg, amely az európai nemzeti kisebbségek nyelvi és kulturális jogbiztonságát szavatolná az EU szintjén. Ez a jogszabálygyűjtemény azonban csak akkor készül el, ha 7 országból egymillió aláírás gyűlik össze ennek a civil igénynek az alátámasztását bizonyítva. A kezdeményezésről Bocskor Andrea fideszes EP-képviselőt kérdeztük.

– Mi a célja a kezdeményezésnek?

– A nemzeti kisebbségek jogvédelme és a diszkrimináció-mentesség biztosítása jelenleg tagállami hatáskör, így abban az esetben, ha pont a tagállam az, amely megsérti a kisebbségi jogokat, vagy nem biztosítja a törvényekben megfogalmazott jogok végrehajtását és megvalósulását, nincs olyan jogi keretrendszer, amely ellenőrizné vagy kötelezné az adott tagállamot a kisebbségi jogsérelmek orvoslására. A Minority SafePack egy olyan európai polgári kezdeményezés, melynek célja e joghiány betöltése, amellyel az Európai Bizottság viszont érdemben csak akkor fog foglalkozni, ha megvalósulnak annak előfeltételei: hét EU-tagállamból legalább egymillió polgárnak kell támogatnia. A kezdeményezés célja az Európai Unió jelmondatának – In varietate concordia – Egyesülve a sokféleségben – fényében elérni, hogy az EU az európai kulturális és nyelvi sokféleség valódi támogatója legyen, javítsa a nemzeti kisebbségekhez és kisebbségi nyelvi közösségekhez tartozó polgárok védelmét, és erősítse a kulturális és nyelvi sokféleséget a területén, valamint hogy a kisebbségi jogok védelmére vonatkozó koppenhágai kritériumokat az EU tagállamai is tartsák szem előtt.

– Mi lesz, ha összegyűlik az egymillió aláírás?

– Az összegyűjtött aláírásokat benyújtják az Európai Bizottsághoz. Az aláírásoknak és a kezdeményezés politikai és civil támogatóinak az a szerepük, hogy bebizonyítsák: az EU-nak foglalkoznia kell a nemzeti kisebbségek védelmével. Az Európai Bizottság (EB) feladata kidolgozni az őshonos nemzeti kisebbségek jogait szavatoló törvénycsomagot, amelyet azután minden tagállamnak alkalmaznia kell.

– Honnan indult a kezdeményezés?

– A kezdeményezés kampányának fő szervezője és kapcsolattartója az Európai Nemzetiségek Föderális Uniója – a FUEN, az európai őshonos kisebbségek ernyőszervezete. Ezt a feladatot a Minority SafePack Kezdeményezés Állampolgári Bizottságának megbízásából hajtja végre. Az anyaországi aláírásgyűjtést a Rákóczi Szövetség vállalta fel, de nagyon sok civil és ifjúsági szervezet csatlakozott. A határon túli magyar érdekképviseleti szervezetek és pártok – KMKSZ, RMDSZ, MKP – is aktívan gyűjtik az aláírásokat.

– Miért fontos a kezdeményezés aláírása, illetve milyen módok vannak a petíció aláírására?

– A kezdeményezés elsősorban egy jelzés az EB felé, hogy azt szeretnénk, hogy az Európai Unió egységes törvényalkotással erősítse meg a kulturális és nyelvi sokféleséget és a kisebbségi jogokat. Jelenleg több mint 600 ezren írták alá, és már alig 2 hónap maradt a további 400 ezer aláírás összegyűjtésére. Az aláírásra két lehetőség van: papíron (bármely magyarországi postahivatalban ingyenesen kérhető íven) vagy online. Az aláíráshoz legalább 18 évesnek (Ausztriában 16 évesnek) és egy EU-tagállam állampolgárának kell lenni. Amennyiben az aláíró két vagy több állampolgársággal rendelkezik, csak egyszer írhatja alá. Az aláírások leadásának határideje 2018. április 3-a, de ne várjunk az utolsó pillanatig.

Aki még nem írta alá, kérem, tegye meg, hisz minden aláírás számít!

– Február 7-én az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének keretén belül a parlament nagy többséggel elfogadta a Csáky Pál felvidéki magyar EP-képviselő által kezdeményezett, az őshonos nemzeti kisebbségek védelméről és megkülönböztetésének tilalmáról szóló határozatot. Pozitívan tekint a jövőre a kisebbségvédelemmel kapcsolatosan?

– A kisebbségvédelem nehéz feladat az EU-ban, de olyan fontos feladat, amiért érdemes munkálkodni. Apró lépésekkel, de azért lehet eredményeket elérni. Remélem, ha a polgári kezdeményezés révén megszületik a kisebbségvédelmi törvényminimum, akkor könnyebb lesz a dolgunk, és az EU-integráció útját választó országokra is kiterjeszthető lesz a jövőben.

A kezdeményezés a kárpátaljai magyarok szempontjából is lényeges, hiszen a kisebbségi jogvédelem fontos eszköze jönne létre ennek hatására. Nekünk, Ukrajnában élő nemzeti kisebbségnek meghatározó, hogy az EU rendelkezzen olyan kisebbségvédelmi eszközökkel, amelyekkel a társult országokra is hatást gyakorolhat a jövőben.

A kezdeményezést online a jogaink.hu weboldalon lehet aláírni.

Báder Alexandra

Kárpátalja hetilap