Hírek

Megtartotta első plenáris ülését az EU-Ukrajna Parlamenti Együttműködési Bizottsága

2015. 03. 02.

A kétnapos értekezlet során a résztvevők megvitatták Ukrajna jelenlegi politikai, gazdasági és szociális helyzetét, az ország keleti felében dúló harcokat az ukrán kormányerők és Oroszország által támogatott szeparatisták között. Fontos tárgyát képezte a megbeszéléseknek az Ukrajnában végrehajtandó reformok kivitelezése és alkalmazása, többek között az alkotmányi, korrupció ellenes és bírói, valamint az emberi szabadságjogok tiszteletben tartása és védelme.

Az ország decentralizálása az egyik legfontosabb és legsürgetőbb dolog, melyet a béke megteremtése után az ukrán kormánynak végre kell hajtania, ami magába foglalja az alkotmány módosítását is. A helyi önkormányzatok rendszere 1935-től szinte változatlan, 1997-ben jogilag a Helyi Önkormányzatok Működése Európai Kartájához csatlakozva modernizálták, mégis túlcentralizált és elavult. Hétszáz törvény és határozat szabályozza a helyi önkormányzati testületek munkáját, mely ezáltal áttekinthetetlen, és nem kellőképpen hatékony”- mutatott rá Bocskor Andrea EP- képviselő.

A képviselő asszony örömmel konstatálta, hogy sok ukrán politikus pártfogolja a központi hatalom és források decentralizálását. Továbbá kiemelte, hogy az EU és az Ukrajna területén élő kissebségek, így a magyarok is támogatják és üdvözlik ezt a politikai folyamatot, mely a jövőben reményeik szerint lehetővé teszi az egy tömbben élő nemzetiségek számára az önálló és arányos képviseletet a közigazgatás minden szintjén, egy magyar választókerület létrehozását, a magyar nyelv regionális szinten történő teljes körű alkalmazását az oktatás minden területén és a közigazgatásban is. Bocskor Andrea szerint az ukrán kormánynak támogatnia kell a decentralizáció mihamarabbi és teljes végrehajtását, hisz így válhat Ukrajna az európai demokratikus jogállammá.