EU és Ukrajna

Megengedhetetlen a kisebbségi jogszűkítés az uniós reformok végrehajtása során!

2023. 11. 07.

Az Európai Parlament külügyi és fejlesztési bizottságainak tagjai zárt ülés keretében egyeztettek Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztossal a Szomszédsági, fejlesztési és nemzetközi együttműködési eszközről (NDICI), mellyel Ukrajna, Georgia, Moldova és a déli partnerség országait támogatja az Európai Unió. Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában Ukrajna kapcsán kiemelte: „Ukrajna több mint másfél éve szenvedi a háború tragikus következményeit: százezrek vesztették életüket, sebesültek meg, kényszerültek otthonaik elhagyására. Ez a dráma Európában is érezteti hatását. Legfontosabb feladatunk az emberi életek védelme és a további veszteségek elkerülése érdekében, hogy a mihamarabbi békére törekedjünk.” A Bizottság holnap megjelenő uniós bővítési javaslatával kapcsolatban emlékeztetett: az uniós tagjelölti státusz feltételekhez kötött, egyik eleme a nemzeti kisebbségek jogainak garantálása, melyet az ukrajnai kisebbségi törvény nem biztosít kellő mértékben. „Ez elfogadhatatlan! Remélem, hogy a holnapi európai bizottsági értékelés ezt is tükrözni fogja” – emelte ki a képviselő.

„Az EU és tagállamai, köztük Magyarország, kiállnak Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, a háború kitörésének első pillanatától példátlan támogatásban részesítik Ukrajnát, az országból elmenekült embereket és az otthon maradottakat egyaránt” – emelte ki Bocskor Andrea.

A képviselő hangsúlyozta: „Az EU tagjelölti státuszt adott Ukrajnának, melyet az Európai Bizottság hét feltételhez kötött. Ezek egyike, hogy garantálni kell a területén élő nemzeti kisebbségek jogait, és úgy kell megalkotni a vonatkozó törvényeket, hogy azok összhangban legyenek a Velencei Bizottság (VB) ajánlásaival. Ukrajna Legfelső Tanácsa 2022 decemberében elfogadta az ország új kisebbségi törvényét, mely nem biztosít egyenlő jogokat a kisebbségek számára a többségi nemzettel, csak bebetonozza a korábbi jogfosztást! Bár a Kisebbségi törvényhez szeptemberben módosításokat is elfogadtak, mégsem sikerült a Velencei Bizottság összes ajánlását és a kisebbségek kéréseit beépíteni. Az új törvény visszalépést jelent tehát a korábban hatályos 1992-es kisebbségi törvényhez képest, vagyis jogszűkítés történt az uniós reformok végrehajtása során. Ez elfogadhatatlan! Remélem, hogy a holnapi európai bizottsági értékelés is ezt fogja tükrözni.”

Brüsszel, 2023. november 7.