EU és Ukrajna

Meg kell állítani a kárpátaljai magyarok elleni támadásokat!

2018. 09. 26.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő videóüzenetben tiltakozott  a kárpátaljai magyar értelmiségiek, újságírók, képviselők és közalkalmazottak elleni önkényes vegzálások ellen és felszólította az Európai Parlament és az Európai Bizottság megfelelő testületeit, hogy vegyék komolyan az Ukrajnában zajló jogsértéseket és emeljék fel szavukat a kárpátaljai magyar közösség védelme érdekében.

2014-ben Ukrajna határozott irányváltást tett és kinyilvánította európai és euroatlanti integrációs törekvéseit. Ekkor az Európai Unió és az európai politika figyelmének középpontjába került. Az Ukrajna területét ért orosz katonai agresszió politikai bizonytalanságot és gazdasági válságot okozott, amit a 2014-es választások után úgy tűnt már európai módra és a demokratikus jogállamiság elveit figyelembe véve fognak rendezni. Magyarország és a kárpátaljai magyarok is üdvözölték ezt az irányváltást és abban reménykedtek, hogy az Ukrajnában élő magyar közösség élete hamarosan jobbra fordul.

„Az elmúlt 4 év azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Bár látjuk, hogy az Unió különböző intézményei intenzíven segítik az ukrajnai reformfolyamatot tanácsadással és pénzügyi támogatással, de a várt eredmény mégsem következett be. Épp ellenkezőleg, azt, aki nem látja a reformokat és a javulást, ellenségnek kiáltják ki Ukrajnában, az EU pedig hajlamos szemet hunyni a tapasztalható negatív tendenciák fölött. Ilyen az erősödő ukrán nacionalizmus és az orosz veszélyre hivatkozva a kisebbségi jogok folyamatos csorbítása, a nemzeti kisebbségek beolvasztására tett nyílt és radikális lépések, az emberi és polgári alapjogok megsértése, megfélemlítések, terrorcselekmények, titkosszolgálati eszközökkel való vegzálások. Mindezek próbára teszik a nehéz gazdasági körülmények között élő mintegy 150 ezer fős kárpátaljai magyarság megmaradását” – tájékoztatott a néppárti politikus.

Bocskor Andrea elmondta: „Múlt héten részt vettem az EU-UA Parlamenti Társulási Bizottság 8. ukrajnai plenáris ülésén, ahol az Ukrán Legfelsőbb Tanács tagjaival közös zárónyilatkozatot fogadtunk el, melybe kisebbségvédelmi passzusok is bekerültek. Azonban alig telt el néhány nap a találkozó után és sajnos ismételten beigazolódott, hogy az ukrán hatalom kettős játékot játszik és kétarcúan kommunikál. Míg az állam nyugat felé toleranciát mutat a kisebbségekkel szemben, addig a valóságban a kárpátaljai  magyar  közösség legnehezebb és legkiszolgáltatottabb időszakát éli ma át Ukrajnában. A 2019-es választások előkampányában a magyarok ellenségként való beállítása vált a legfőbb eszközzé, mely politikai hasznot és szavazatokat jelent, így a sokszor elővett kettős állampolgárság fegyverét is bevetették”.

A fideszes képviselő felháborítónak tartja, hogy az ukrán államhatáron egyre gyakoribbá vált a kárpátaljai magyar értelmiségiek, újságírók, képviselők és közalkalmazottak elleni önkényes zaklatás. Az átvizsgálások hivatali felhatalmazás és jegyzőkönyvek nélkül történnek, s a magyar közösség megfélemlítésére irányulnak. „Egy ukrán nacionalista weboldal nyilvános adatbázisába kárpátaljai magyar önkormányzati és járási képviselők személyes adatait töltötték fel, és a nép ellenségeinek titulálták őket. Ezzel súlyosan megsértik az érintettek személyiségi és adatvédelmi jogait, ami törvénytelen, és amit az Európai Unió sem nézhet tétlenül.  Ezért levélben fordulok az Európai Parlament és az Európai Bizottság vezetőihez, hogy vegyék védelmükbe a kárpátaljai magyar közösséget!” – tette hozzá Bocskor Andrea.

Brüsszel, 2018. szeptember 26.