Oktatás és kultúra

Málenkij-robot kiállítás nyílt Pécsen

2015. 04. 17.

A kiállítás vándorúton van, Brüsszel, Budapest, Debrecen és Nyíregyháza után érkezett városunkba. A kiállítás anyaga kárpátaljai magyar kutatók, történészek munkájával valósult meg.
A megnyitó ünnepségen, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár felhívta a figyelmet az emlékezés fontosságára, a történelem viharos időszakaiban történtekre, amelyről a mai generációknak is tudniuk kell. Elmondta, hogy a nyomorúságos XX. században előfordulhatott, hogy egy kárpátaljai magyar sosem hagyta el lakóhelyét, mégis öt ország állampolgára volt. Ez intő példa arra, hogy a nagyhatalmak hogyan játszhatnak emberek életével, mégis az ottani magyarok őrzik magyar identitásukat, ápolják magyar kultúrájukat.
A kiállítás Pécsre jutásának kezdeményezője Őri László alpolgármester úr elmondta, hogy egy háború veszteségeit össze lehet számolni. De azoknak a szenvedését, személyes tragédiáját, tönkretett életét, akiket származásuk miatt a kollektív bűnösség elve alapján elhurcolt kényszermunkára a szovjet erőszak, azoknak az embereknek a személyes golgotája nagyon sokáig tartott. Ezeket a szenvedéseket 1990-ig nem tudtuk arra a bizonyos veszteséglistára felírni. A vae victis, a jaj a legyőzötteknek gyakorlata alapján ezek az emberek nem kaptak és nem is kaphattak elégtételt az akkori hatalomtól. A túlélők soha nem érezhettek megbecsülést, nem érezhették magukat biztonságban, szabad embernek. Hiszen hallgatásra kényszerítették őket. Megfélemlítve, megszomorítva élték le életüket. Alpolgármester úr szerint arra figyelmeztet bennünket a kiállítás, hogy: „ A háború következményei velünk, bennünk élnek tovább. Ha azt akarjuk, hogy gyerekeink, unokáink békében, biztonságban éljenek, meg kell tanulniuk a legfontosabbakat: az erőszak soha nem teremt békét; az emberi élet értéke felülír minden érdeket; az emberség rangja, méltósága megillett minden embert; az ellenség nem az, aki más nyelven beszél, akinek máshol van a hazája. „ Alpolgármester úr, az iskolák figyelmébe ajánlja a kiállítás megtekintését, akár rendhagyó történelem óra keretén belül is.