Hírek

Málenkij robot kiállítás a Sipkay Szakközépiskolában

2016. 09. 20.

A kiállítás megnyitójának résztvevőit, a szakközépiskola hallgatóit elsőként Dr. Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója köszöntötte, aki beszédében kiemelte az egyre globalizálódó, információs és kommunikációs szempontból felgyorsult világban milyen fontos szerepe van a fiataloknak,  főként a jövő szempontjából, illetve, azt hogy a jövő nem létezhet a múlt ismerete nélkül.
A tárlatot, mely közel a huszadik helyszínéhez érkezett, Bocskor Andrea PhD, európai parlamenti képviselő nyitotta meg. A képviselő ismertette, hogy a kiállításnak múltja van: 2014 decemberében került először bemutatásra az Európai Parlamentben Brüsszelben, a 70. évforduló alkalmával, azóta viszont számos magyarországi városban, intézményben került bemutatásra. A kiállítás “népszerűsége” abban rejlik, hogy a “Málenykij robot” nem csak a kárpátaljai magyarság számára jelentős sorsforduló, de az egész magyar nemzet és az egyetemes magyar történelem egyik legnagyobb tragédia, melyről mindenkinek tudni kell. Ezért igyekeznek minél több helyre, elsősorban iskolákba, fiatalokhoz eljuttatni.  A kárpátaljai magyar közösségben nincs olyan család, akinek  ne lett volna valakie áldozata a deportálási folyamatnak, mely nem csak Kárpátalját, de Magyarország több területét is érintette, így arra kérte a fiatalokat beszéljenek otthon a nagyszülőkkel az itt hallottakról, és lehet ők is mesélnek majd olyan részleteket a múltjukról, melyből kiderül, hogy számukra sem volt ismeretlen ez a tragédia.
Molnár D. Erzsébet PhD, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Intézetének történésze, a kiállítás kurátora, kronológiai szempont szerint ismertette az 1944. évi  történéseket, a Vörös Hadsereg bevonulásától a deportáció végrehajtásáig bezárólag, a visszatértekkel készített mélyinterjúk alapján pedig mesélt a fiataloknak, hogyan gyűjtötték össze a civil embereket az ún. háromnapos munkára, a “málenkij robotra”, milyen körülmények között húrcolták el őket Szolyvára, majd a Donyec-medence munkatáboraiba, valamint a lágerélet szörnyűségeiről.