„Málenkij robot” kiállítás a Nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán

2015. 09. 30.

A magyar nyelvben „málenkij robot” néven rögzült a Szovjetunióban végzett kényszermunka elnevezése, amely kemény fizikai munkát jelentett (romeltakarítás, építkezés, bányászat), melyre módszeresen válogattak össze férfiakat és nőket egyaránt, akik aztán több évig kényszermunkát végeztek valamelyik szovjet iparvidéken. Az elhurcoltakról az itthon maradottak csak elvétve jutottak információhoz, legalább egyharmaduk odaveszett. A téma a kommunizmus idején tabu volt, csak a kilencvenes évektől kapott nyilvánosságot, a részletek feltárása mind a mai napig tart.

A szeptember 12.-i megnyitón Dr. Véghseő Tamás, az intézmény rektora köszöntése után az események történelmi hátteréről Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP nemzeti listáján mandátumot szerzett európai parlamenti képviselő, a kiállítás kezdeményezője és Molnár D. Erzsébet adjunktus, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára és a Lehoczky Tivadar intézet kutója beszélt, és közösen mutatták be a kiállítás koncepcióját és adtak szempontokat a tablók értelmezéséhez. A rendezvényen továbbá tiszteletét tette Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Dr. Orosz Atanáz megyéspüspök, apostoli kormányzó.