EU és Ukrajna

Magyarellenes szélsőjobboldali félelemkeltés Kárpátalján

2017. 11. 13.

A Szvoboda párt katonai szervezete, a Karpatszka Szics szélsőséges ukrán nacionalista alakulat 2017. november 11-én az  ungvári magyar főkonzulátus előtt tüntettek, majd november 12-én megfélemlítő felvonulást tartottak Beregszászon.

A katonai egyenruhát és fekete maszkot viselő demonstrálók a Karpatszka Szics szélsőjobboldali alakulat 1938-as megalakulásának évfordulója alkalmából szerveztek felvonulást.  A félelemkeltő szándékkal megtartott menetelés közben az alakulat tagjai füst és hanggránátok kíséretében skandáltak magyarellenes jelszavakat, félelmet keltve és megzavarva a békés lakosság nyugalmát.

A beregszászi magyar konzulátus előtt az aktivisták felolvastak egy petíciót, melyben felszólították Budapestet, hogy ne avatkozzon be Ukrajna belpolitikájába, utalva a magyar kormány kritikájára az ukrán oktatási törvény kisebbségellenes cikkelyével szemben. A tüntetők meggyalázták a beregszászi polgármesteri hivatal magyar zászlaját, a rendfenntartó erők azonban megakadályozták a zászló elégetését.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő mélységesen elítélendőnek tartja az esetet: „Megengedhetetlen minden olyan megmozdulás, amely a soknemzetiségű Kárpátalja nyugalmának megbontására törekszik. A szélsőséges nacionalizmusnak és a kívülről jövő konfliktust szító erőknek nincs helye Kárpátalján! Az európai uniós alapértékek, továbbá az ukrajnai magyar kisebbség nemzeti szimbólumok és anyanyelv használatára vonatkozó alkotmányos jogának teljes megcsúfolása zajlott a hétvégén, amit egy EU integrációra törekvő ország nem engedhetett volna meg”.

 Strasbourg, 2017. november 13.