Egyéb

Lux díj 2017: Sameblod (Sami Blood)

2017. 11. 14.

Az Európai Parlament mai strasbourgi plenáris ülésén átadták a Lux filmdíjat, melyet idén a Sameblod (magyarul Számi Vér) című svéd-norvég-dán film nyert el. Bocskor Andrea, a Kulturális és Oktatási Bizottság alelnöke gratulált a rendezőknek és elmondta: „A film jól bizonyítja, hogy a kisebbségi nyelvek értéket jelentenek Európa számára, ezért különösen fontos, hogy támogassuk és védjük őket. A nyelvi sokszínűség olyan közös kulturális kincs, amelyre méltán lehetünk büszkék”.

Az idei győztes alkotás egy 14 éves számi lányról szól, aki tizenéves korában a konzervatív svédek megaláztatásainak volt kitéve, majd azért küzdött, hogy egyenlő félként kezeljék. Végül identitását megváltoztatva tudta csak elkerülni sorsát. Ennyi év elteltével jön rá, hogy gyökereit megtagadva leginkább saját magának hazudott.

A győztes film látványosan bemutatja azt a könyörtelen helyzetet, amivel e népcsoportnak szembe kellett néznie a múlt évszázad elején. A film az identitás és az előítéletek kérdésével foglalkozik a kisebbségek vonatkozásban, mely továbbra is jelen van a társadalmakban. „Fontos megelőznünk, hogy a másságtól való félelem ne határozza meg mindennapjainkat.  Közös feladatunk, hogy ezt le tudjuk győzni és ezt tanítsuk gyermekeinknek. Minden ember más és mindenkinek joga van arra, hogy megőrizze saját identitását, kultúráját, anyanyelvét” – mondta a néppárti képviselő.

A Sameblod mellett a Lux díj döntőjébe idén Robin Campillo 120 Dobbanás Percenként (francia produkció), valamint Valeska Grisebach Western (német- bolgár-osztrák) című filmje került. „A filmek az európai filmművészet magas színvonalát és változatosságát képviselik, fontos szerepet töltenek be a társadalmi értékek közvetítésében és a közösségek kulturális és esztétikai formálásában”- hangsúlyozta Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő.

Háttér: Az Európai Parlament 2007-ben létrehozta a Lux filmdíjat. Ezzel kíván hozzájárulni az európai filmek Európán belüli szélesebb körű forgalmazásához, és előmozdítani a megkerülhetetlen társadalmi kérdések európai szintű megvitatását.  A három döntős filmet az EU mind a huszonnégy hivatalos nyelvén feliratozzák és a Lux-filmnapok keretében mind a 28 uniós tagországban vetítik. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban november 8. és 10. között mutatták be azokat.

Strasbourg, 2017. november 14.