Gyakornoki beszámolók

Lengyel Mariann gyakornoki beszámolója

2019. 05. 20.

Amikor 2018 novemberében a Szabad Európa gyakornoki program szervezői megkérdezték tőlem, melyik képviselőhöz szeretnék menni és én Bocskor Andrea nevét mondtam, még nem is sejthettem mennyire jó döntést hozok.

Már régóta figyelemmel kísértem a Fidesz delegáció tevékenységét Brüsszelben és nagyon érdekelt a képviselő asszony külügyi és kulturális bizottságokban végzett munkája. Utólag elmondhatom, hogy mindkét téren rengeteget adott ez a gyakornokság, a bizottsági ülések, amelyeken részt vettem az uniós politika hihetetlenül színes palettáját tárták elém a szerzői jogvédelemtől kezdve a Brexit-en át az Erasmus program bővítéséig. Ráadásul, köszönhetően a képviselő asszony Euronest, EU-Oroszország és EU-Ukrajna Bizottsági delegációs munkájának, a keleti országok ügyeibe is betekintést nyertem.

Mindezeken túl a legfontosabb, ami miatt hálás vagyok, hogy ebbe az irodába kerültem, az a határon túli magyarságért végzett munka volt. Budapestiként különleges lehetőség számomra, hogy szembesülhettem azzal a kőkemény, állhatatos küzdelemmel, ami sajnos ma Brüsszelben a kisebbségvédelmet jelenti. Mély benyomást tett rám a képviselő asszony hozzáértése és elkötelezettsége, amivel harcol az unió közönye ellen, folyamatosan napirenden tartva a kárpátaljai magyar közösség sorsát.

Emiatt elmondhatom, hogy annak ellenére, hogy csak két, noha kétségkívül intenzív hónapot töltöttem Brüsszelben, egy életre szóló élményt és tapasztalatot kaptam. Bár a legnagyobb izgalmak közepébe csöppentem, a képviselőasszony és az asszisztensek mindig figyeltek rá, hogy érdekes, szakmailag kihívást jelentő feladatokat adjanak. Többek között segíthettem delegációs rendezvényeken, konferenciaszervezésben valamint kiadványok és sajtócikkek írásában, ellentmondva ezzel annak a közhelynek, hogy a gyakornokokat „kávét főzni és dobozt pakolni” hívják. Ráadásul az a szerencse ért, hogy a képviselő asszony jóvoltából egy hónappal tovább maradhattam, mint azt a gyakornoki program lehetővé tette volna.

Hálás vagyok azért, hogy részese lehettem ennek a világnak és betekintést nyerhettem az intézmény működésébe, valamint a Fidesz-KDNP delegáció mindennapi munkájába. Bár itthonról nézve Brüsszel sokszor tűnhet távoli, ködös bürokráciának, a képviselő asszony munkájával megmutatta, lehetséges értéket teremteni, lehetséges a politikai intrikák közepette kiállni és ténylegesen képviselni az állampolgárokat.

Emellett szeretnék köszönetet mondani az asszisztenseknek, Molnár  D. Diánának és Bodnár Alexandrának, akik szakértelme, útmutatása és kedvessége nélkül nem lett volna ugyanilyen a gyakornokságom két hónapja. Összességében elmondhatom, hogy egy dinamikus, profi, ugyanakkor befogadó és családias hangulatú csapatnak lehettem a tagja, akik végig figyeltek rá, hogy az itt töltött időm alatt tudással, tapasztalattal, szakmai fejlődéssel és kapcsolatokkal lehessek gazdagabb.

Lengyel Mariann