Gyakornoki beszámolók

Lázár Laura gyakornoki beszámolója

2017. 03. 29.

A Szabad Európa gyakornoki program keretén belül eltölthettem egy hónapot Brüsszelben, az Európai Parlamentben Bocskor Andrea képviselő asszony irodájában. Európai Uniós szakirányú végzettségem miatt, ez egy óriási lehetőség volt számomra, hogy testközelből tapasztalhattam meg azon történéseket, amelyeket eddig csak könyvekből olvastam, vagy professzoroktól hallottam. Az utazásom előtt már nagyon izgatott voltam, és egyben kíváncsi is. Az első naptól kezdve beleszerettem a brüsszeli életbe. Bár a parlament épülete az első pár napban nagyon idegennek tűnt, rövid idő alatt sikerült megtanulnom, hogy melyik termet hol találom. Mivel Bocskor Andrea az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) illetve a Kulturális és Oktatási Bizottság (CULT) tagja, ezeken az üléseken vettem részt aktívan. Továbbá az Ukrajnát érintő témakörök konferenciáin és ülésein is részt vettem. Hozzám a kulturális ügyek álltak közelebb, így ebben a témakörben sikerült jobban elmélyülni. Felvidéki magyarként a kisebbségi nyelvek felkarolása volt számomra az egyik legérdekesebb és legfontosabb téma, hiszen ez engem is közvetlenül érint. Rengeteget tanultam ez alatt az egy hónap alatt, mind a képviselőasszonytól, mind az asszisztensektől egyaránt.  Ami még nagyon izgalmas volt számomra, hogy bepillantást nyerhettem a Strasbourgi munka menetébe is, hiszen a plenáris ülésszak idejére én is leutazhattam az irodával.

A folyamatos munka mellett egy nagyon jó gyakornoki csapatot is megismerhettem, ahol örökre szóló barátságok is kialakultak. Rengeteg közös programot szerveztünk, ellátogattunk a NATO-ba, az Állandó Képviselethez, és olyan magyar intézményekbe, amelyek képviseltetik magukat Brüsszelben. Továbbá kirándulásokat szerveztünk a környéken, hogy még jobban megismerhessük Belgium szépségeit.

Ez az egy hónap egy óriási élmény volt számomra. Rengeteg tapasztalatot szereztem, és nagyon örülök, hogy bár csak kis időre, de tagja lehettem Bocskor Andrea képviselő asszony irodájának és tőlük tanulhattam. Ezúton szeretnék köszönetet mondani a képviselő asszonynak, illetve az asszisztenseinek, hogy ilyen tartalmas időszakot tölthettem el az Európai Parlamentben.

Köszönettel,

Lázár Laura