Felszólalások

Kiállunk Ukrajna mellett: elítéljük a háború eszkalációját

2022. 10. 05.

Az Európai Parlament plenáris ülése Oroszország Ukrajna elleni háborújának eszkalációjáról vitázott. „Határozottan elítéltük és elítéljük az orosz agressziót, a háború eszkalálódását,  az ukrán területek annektálását, a látszat-népszavazásokat és minden háborús bűncselekményt” – hangsúlyozta Bocskor Andrea a plenáris vitán. Ugyanakkor az Európai Parlament felszólítása az azonnali és teljeskörű energiaszankciók bevezetésére méltatlan és veszélyes Európa gazdaságának egészére nézve. Éppen ezért az orosz agressziót teljesen elítélve, de az energiaszankciókat semmilyen formában nem támogatva a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nem vesz részt a javaslat holnapi szavazásában. 

„A kezdetektől kiállunk Ukrajna mellett, segítjük az ország polgárait! Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segítségnyújtási programja során eddig már több mint egymillió Ukrajnából érkezett háborús menekültet fogadott be. Támogatjuk Ukrajna területi integritását, nem fogadjuk el az orosz látszat-népszavazásokat! „A mielőbbi, Ukrajna szuverenitásán és területi integritásán alapuló béke megvalósulásában vagyunk érdekeltek” – hangsúlyozta Bocskor Andrea. „Azonban méltatlan és elfogadhatatlan összekapcsolni az Ukrajna melletti határozott és egységes politikai kiállást és az ukrán emberek iránti európai szolidaritást az azonnali és teljeskörű Oroszországgal szembeni energiaszankciók kérdésével. Ez utóbbi éles vitákat vált ki, bevezetésük eltérően sújtja a tagállamokat, megosztja az Unió egységét” – jegyezte meg a Fidesz EP-képviselője.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke megerősítette: „Elutasítjuk az orosz agressziót, a területek annektálását, valamint háborús bűncselekmények elkövetését és a nemzetközi jog sorozatos megsértését!” Ugyanakkor emlékeztetett: a teljeskörű energiaszankciók súlyosabb gazdasági károkat okoznak a tagállamoknak, mint a büntetni kívánt Oroszországnak. „Az Európai Parlament azonnali energiaszankciókra vonatkozó felszólítása nélkülözi a szolidaritást olyan országokkal szemben, mint például Magyarország, amely számára ez az energiaellátás szempontjából létkérdés. Az azonnali, teljeskörű energiaszankciók bevezetése elfogadhatatlan” – húzta alá Gál Kinga. „Az EP határozati javaslata az agresszió elítélését összeköti az azonnali energiaszankciókkal, ez méltatlan a helyzetet tekintve. Éppen ezért az agressziót teljességgel elítélve, de az energiaszankciókat semmilyen formában nem támogatva nem veszünk részt a javaslat szavazásán“ – szögezte le Gál Kinga.

Strasbourg, 2022. október 5.