Oktatás és kultúra

Kiállítás az EP-ben a kárpátaljai magyarok deportálásának 70. évfordulója alkalmából

2014. 12. 03.

A kiállítást a beregszászi születésű Bocskor Andrea kezdeményezte, aki Kárpátalját képviseli a Fidesz EP-képviselői között.

Az 1941-es népszámlálás adatai alapján 233 840 magyar élt Kárpátalján, amely az 1938-as első bécsi döntés nyomán átmenetileg visszakerült Magyarországhoz. A második világháború végén, amikor a szovjet hadsereg elfoglalta a területet, megkezdődtek a deportálások. A 18 és 50 év közötti magyar és a német férfiakat kollektíve „háborús bűnösöknek” nyilvánították, és szovjet munkatáborokba hurcolták.

Ez a kényszerítő intézkedéssorozat „málenykij robot” név híresült el, mert a szovjet katonai illetékesek azt mondták, hogy az összegyűjtött embereket „csak egy kis munkára” viszik, pusztán néhány napot fognak dolgozni a frontvonal mögötti, lerombolt területek helyreállításán. Kutatási adatok szerint körülbelül 26-27 ezer férfit, nagyrészt magyarokat deportáltak Kárpátaljáról jórészt a Don medencéjének – a most az ukrajnai orosz szeperatista harcok kapcsán sokat emlegetett Donbásznak – a térségébe, ahol a legtöbbjük meg is halt.