Látogatócsoport

Kárpátaljaiak és szabolcsiak Strasbourgban

Kárpátaljaiak és szabolcsiak Strasbourgban

2015. 05. 19.

A látogatócsoport tagjai először a Rajna jobb partján lévő, 57 ezer lakosú, németországi városba, Offenburgba érkeztek, majd másnap délelőtt ellátogattak Haut-Koenigsbourg várához, mely egy 757 méterrel a Rajna szintje fölé magasodó hegyen épült a Vogézek hegyvidéken. Ezt követően a csoport az elzászi kirándulást Strasbourgban zárta, ahol a várost behálózó csatornákat üvegtetejű, Batorama-hajóval járták be, s így érkeztek meg az Európai Parlament épületéhez.
Az Európai Parlament épületében Láng Péter, az Európai Parlament Látogatói és Szeminárium Osztályának magyar vezetője tartott előadást a csoportnak, bemutatva az EP kialakulását és működését, a képviselők munkarendjét és munkaformáit. Majd Bocskor Andrea képviselő beszélt az EP-ben végzett munkájáról, azon belül a Kulturális és Oktatási Bizottságban (CULT), az Állampolgári jogok, bel- és igazságügyi Bizottságban (LIBE),  illetve az EU–Ukrajna Parlamenti Együttműködési Küldöttségben, és az EURONEST Keleti Partnerségi Parlamenti Küldöttségben folytatott tevékenységéről.
A Bocskor Andreával történő találkozást követően a látogatócsoport a parlament karzatáról figyelhette a plenáris ülés munkáját, ahol előbb európai biztonsági és védelmi kérdéseket, majd a magyarországi helyzetet vitatták meg a képviselők, az ülésteremben ott volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki a magyar álláspont és helyzet objektív megvilágítása céljából vett részt a vitában.
A látogatás Strasbourg műemlékvédelem alatt álló belvárosának és az ezer éves gótikus Strasbourgi katedrális megtekintésével és egy belvárosi vendéglőben elfogyasztott közös vacsorával zárult, ahol a résztvevők a program zárásaképpen elénekelték a Himnuszt.