Oktatás és kultúra

Kárpátaljai napok a brüsszeli Balassi Intézetben

2015. 05. 28.

 Bocskor Andrea, a Fidesz-KNDP kárpátaljai származású európai parlamenti képviselője a megnyitón elmondta: a rendezvény célja a térség kulturális és tradicionális kincseinek bemutatása. Kiemelte, hogy a nemzeti identitás mellett a kárpátaljai magyar közösség megmaradásában a hagyományok jelentik az egyik fő megtartó erőt. A politikus felidézte, hogy a kárpátaljai magyarok a múlt században öt államban éltek, pedig sosem hagyták el szülőföldjüket. Bocskor Andrea emlékeztetett arra is, hogy Ukrajnában a magyarság ma is egy háborús konfliktus árnyékában és gazdasági nehézségek közepette kénytelen élni, a közösség hitére, optimizmusára és kitartására fokozottan szükség van.
Nagy Zoltán, Magyarország belgiumi nagykövete említést tett arról, hogy a honfoglaláskor a magyarok Kárpátalján át érkeztek a Kárpát-medencébe, s hogy a térség sok közismert embert adott a világnak, többek között Munkácsy Mihályt. „Láthatják, hogy a hagyomány és a tehetség tovább él” – hangoztatta a nagykövet, aki szintén emlékeztetett Ukrajna nehézségeire, majd kijelentette: „a magyar kormány Ukrajna mellett áll, és fontos számára a kárpátaljai magyarok biztonsága és boldogulása”.
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke és az ukrán parlament képviselője rámutatott, hogy ő maga a Szovjetunióban, édesapja Csehszlovákiában, nagyapja pedig az Osztrák-Magyar Monarchiában jött a világra. „Mi szeretnénk megmaradni magyarnak Kárpátalján, mint magyar közösség, amely őrzi, fejleszti kultúráját” – tette világossá a KMKSZ vezetője. Brenzovics László egyúttal reményének adott hangot, hogy az ukrajnai konfliktus véget ér, béke lesz, és létrejön egy olyan európai állam, amelyben a kárpátaljai magyarság jogait tiszteletben tartják, a közösség megmaradhat és fejlődhet.
A rendezvénysorozat keretében „Kárpátalja kincsei” címmel kiállítás nyílt a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület, valamint a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága alkotóinak festményeiből. A tárlaton Erfán Ferenc, Magyar László, dr. Kopriva Attila, Réti János, Kalitics Erika, Temető István, Lakatos Szergej alkotásai mellett láthatóak voltak id. Hidi Endre nagydobronyi keramikus munkái és a méltán híres beregi szőtteseket is megcsodálhatta a közönség. A megnyitót követően a 2006-ban alakult tiszapéterfalvi Kokas Banda lépett fel népzenei és néptánc előadással, ami nagy sikert aratott a közönség körében. A népzenészek és néptáncosok bemutatkozását követően a kárpátaljai magyarok körében népszerű és hagyományos káposztáspaszuly és borok megkóstolása következett.
Csütörtökön, május 28-án a Kárpátaljai Napok keretében a kárpátaljai magyar színházművészetből kaphattak ízelítőt az érdeklődők, így a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Gál Natália által rendezett „Koszorú” című zenés-verses előadását tekinthette meg a brüsszeli közönség. Gál Natália és Kacsur András beregszászi színművészek előadásában csendültek fel megzenésítve József Attila, Vári Fábián László, Szalai Borbála, Szabó Lőrinc, Nemes Nagy Ágnes és más kiváló magyar költő versei. Az est zárásaként Tüzes Pál batári gazda mangalica és szürke marha kolbászkülönlegességei és bioitalai kerültek bemutatásra, kóstolásra.