Látogatócsoport

Kárpátaljai látogatócsoport járt az Európai Parlamentben

2017. 12. 13.

Bocskor Andrea EP-képviselő meghívására december elején 23 fős kárpátaljai csoport látogatott Brüsszelbe. A képviselő asszonynak évente 110 ember utaztatására van lehetősége, és elmondása szerint mindig maximálisan kihasználja a keretet, mert fontosnak tartja, hogy a választók betekintést nyerjenek abba a munkába, amelyet képviselőtársaival végez. Így a Kárpátalján élő magyar közösség tagjai átláthatják, hogyan születnek azok a döntések, amelyek egész nemzetek, sőt világrészek sorsát befolyásolják, ugyanakkor kihatással vannak minden egyes ember életére is.

A csoport kedden, december 5-én indult Beregszászból, és szerdán látogatott el az Európai Unió brüsszeli székhelyére. Az épületben Bocskor Andrea fogadta a vendégeket és részletesen kitért az itt végzett munkájára, többek között a kárpátaljai magyarság érdekében magyar képviselőtársaival közösen folytatott tevékenységéről. Az oktatási törvényt illetően kiemelte, milyen kettősség figyelhető meg az ukrajnai politikusok nyilatkozatai és a valóság között. Elmondta, a Brüsszelben tárgyaló ukrán politikusok következetesen kitartanak amellett, hogy Ukrajnában nem korlátozzák a kisebbségek jogait, és az erről szóló híreket orosz propagandaként állítják be. Képviselőtársai többségének nem mindig van lehetősége ellenőrizni az ukrán politikusok állításait, ezért különösen fontos, hogy a magyar képviselők minden alkalmat megragadjanak a tájékoztatásukra, a kárpátaljai magyarságot és a többi nemzetiséget hátrányosan érintő problémák felvetésére. Hangsúlyozta: ilyen helyzetekben a parlamenten belüli megszólalási lehetőségek és a média a leghatékonyabb fegyverek abban, hogy megszerezzék a kisebbségek helyzete iránt érdeklődő honatyák támogatását, illetve hogy állásfoglalásra késztessék ezekben a kérdésekben az európai intézményeket.

Az Európai Parlament működését Láng Péter, az EP kommunikációs főigazgatóságának magyar munkatársa mutatta be. A csoport tagjai ezután elfoglalhatták a helyüket a látogatók és a sajtó számára fenntartott erkélyeken és belehallgattak az Európai Parlament elnökének, Antonio Taljaninak a felszólalásába, aki épp a fogyatékokkal élők társadalomba való beilleszkedésének lehetőségeiről beszélt. A plenáris ülésterem megtekintését követően emlékfotók készültek az előcsarnokban. Majd következett az Európai Történelem Házának megtekintése, mely hat szintjén a mítoszoktól a felfedezéseken át a XXI. századig sajátos időutazásként kalauzolja végig a látogatókat a kontinens történelmén.

Délután városnézés keretében találkoztak azokkal a katalánokkal, akik épp függetlenségükért tüntettek az EP előtt. Majd végigsétáltak a Királyi negyedben, a Cathedral of St. Michael and St. Gudula templomban megcsodálták a különböző országokból érkezett betlehemes kiállítást, benéztek a St. Hubert Galériába, élvezték a Grand-Place, a főtér karácsonyi hangulatát és többen kissé megrökönyödve nézték meg a Szent Miklós palástjába bújt Manneken Pist (azaz a pisilő kisfiú szobrát).

Este hangulatos vacsora következett Brüsszel óvárosában, ahol ismét lehetőség nyílt egy kötetlen beszélgetésre Bocskor Andrea képviselő asszonnyal.

Másnap ellátogattak a NATO székházába, ahol Sztáray Péter nagykövet tartott előadást és egy rövid beszélgetés során válaszolt a kérdésekre.

A programot leuveni kirándulás zárta, ahol megcsodálták a Városháza gótikus épületét, végigsétáltak a Nagy Beginaudvar területén, a Régi piactéren, és bepillantottak az Egyetemi Könyvtárba. Ami azért is érdekes a magyarok számára, mert ott őrzik a latin nyelvű leuveni hártyakódexet, amelyben a legkorábbi magyar verses nyelvemlékünk, a 13. századi Ómagyar Mária-siralom található.

A belgiumi út során a helyi konyha ízeibe és különlegességeibe is belekóstolhattak. A kárpátaljai csoport brüsszeli programjainak megszervezésében és az utazás lebonyolításában két honfitársunk – Bodnár Alexandra, a képviselő asszisztense, valamint Debreceni Kamilla gyakornok – volt Bocskor Andrea segítségére.

rv

Kárpátalja hetilap