Látogatócsoport

Kárpátalja érdeke az első!

2016. 07. 12.

13613143_1047772315309297_7705234199747361315_oKárpátaljáról a KMKSZ több alapszervezeti elnöke, pedagógusok, sajtóképviselők, a Rákóczi-főiskola tanárai, munkatársai, míg Csengerből a Csengeri Gyermek- és Ifjúsági Egyesület tíz tagja tekinthetett be az EP munkájába.

Július 6-án az EP strasbourgi székhelyén találkoztak a résztvevők a kárpátaljai származású képviselővel. Ez a létesítmény 1999-ben épült, s évente tizenkét alkalommal, alkalmanként négy napig ülésezik ott a parlament 751 képviselője. Bocskor Andrea itt számolt be a látogatócsoport tagjainak mindarról a munkáról, amit az Európai Néppárt frakciójának tagjaként végez. Az Európai Néppárt az EP legnagyobb, 219 képviselőt számláló frakciója. Bár a képviselők a legtöbb esetben egyazon álláspontot képviselik, néhány témában, így például a migráció kérdésével kapcsolatban eltérnek frakción belül a vélemények, hisz minden képviselő saját hazája érdekeit tartja szem előtt. A magyar delegáció 21 főből áll, ebből tizenketten a FIDESZ–KDNP képviselői. Annak érdekében, hogy minél szélesebb területet fedjenek le, ez a 12 tag többféle bizottságában van jelen rendes vagy póttagként. Bocskor Andrea elsősorban a Kulturális és Oktatási Bizottság (CULT) alelnökeként tevékenykedik, póttagként pedig az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságban (LIBE). A CULT az audiovizuális kultúrával, a médiával, a kulturális örökségvédelemmel, ifjúsági témákkal foglalkozik. A magyar képviselők többek között azért küzdenek, hogy a kisebbségi oktatással és nyelvhasználattal kapcsolatos témák is napirendre kerüljenek. Bocskor Andrea ennek kapcsán rávilágított: a főként nyugat-európai országokból érkezett képviselők mind másként szemlélnek egy-egy kérdést, s például a számunkra nagy fontossággal bíró kisebbségi nyelvhasználat kérdése egy spanyol képviselőt már érzékenyen érint (az ott élő baszkok, katalánok miatt). Ennek fényében kell kiállni az érdekeink mellett. A LIBE foglalkozik az emberi jogokkal, állampolgársági kérdésekkel, társadalmi integrációval, vízummentességgel, migrációval, terrorizmussal kapcsolatos kérdésekkel. Bocskor Andrea alelnöke továbbá az Euronest Parlamenti Közgyűlésnek, ami a keleti partnerséggel (olyan országokkal, melyek nem tagjai az EU-nak, de kapcsolatban állnak vele) foglalkozik, póttagja az EU–Oroszország Parlamenti Együttműködési Bizottságnak, tagja az EU–Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottságnak. Mindezen tisztségeiben Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is képviseli.

A kárpátaljai és magyarországi látogatókat köszöntötte Csáky Pál és Tőkés László EP-képviselő is. A találkozást követően Bocskor Andrea a látogatás kapcsán közölte: fontosnak tartja, hogy a kárpátaljaiak közelebbről is megismerkedhessenek az EP-vel és annak munkájával. Sok kárpátaljai és magyarországi honfitársunkat érintette érzékenyen az a népszavazás, melyen Nagy-Britannia lakóinak többsége az EU-ból való kilépésre szavazott, hiszen számos magyar, ezáltal uniós állampolgár tartózkodik ott munkavállalóként. Erre vonatkozó kérdésemre képviselőnk elmondta: a népszavazás a nép véleményét tükrözi, de a kilépéshez szükséges rendes politikai eljárás még nem indult el, arról a brit parlamentnek kell szavaznia. A Brexittel viszont sok ország döbbent rá, valójában mennyi állampolgára tartózkodik Nagy-Britanniában, akiknek státuszán változtatna a kilépés. Hogy hogyan, azt még nem lehet tudni. Végezetül arról is informált, hogy várhatóan októberben kerül megrendezésre második alkalommal a Kárpátalja-nap, melyen 1956-ot mutatják be kárpátaljai szemszögből.

A program részét képezte Strasbourgban az EP plenáris ülésének megtekintése, az Ill folyón való sétahajózás, a Le Petit France és a 142 méter magas strasbourgi Notre Dame Katedrális, illetve a látogatók szálláshelyéül szolgáló Molsheim városának megtekintése.

A lehetőségért köszönet Bocskor Andrea képviselőnek, a látogatás megszervezéséért és lebonyolításáért pedig a mellette „szolgálatot teljesítő” kárpátaljai fiataloknak, Bodnár Alexandra asszisztensnek és Háger Dóra gyakornoknak.

 Espán Margaréta