EU és Ukrajna

Josep Borrell: “Aggasztóak az ukrajnai feljemények”

2021. 02. 11.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának tagjai és a határon túli magyar képviselők közösen nyújtottak be írásbeli választ igénylő kérdést az Európai Unió  Külügyi és Biztonságpolitikai Főképviselőjének, Josep Borrellnek,  amelyben a  kárpátaljai magyarság elleni példanélküli intézkedésekkel kapcsolatban vártak választ. A képviselők tájékoztatták a Főképviselőt az Ukrán Biztonsági Szolgálat összehangolt, koholt vádakon alapuló rajtaütéséről a magyar szervezetek irodáiban és Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének (KMKSZ)  Brenzovics Lászlónak, lakásában.

Levelükben a képviselők felhívták a figyelmet a 2017 óta szisztematikusan zajló, a kisebbségi magyarokat sújtó jogsértésekre (amely az oktatásról szóló törvénnyel és az ukrán állami nyelvről szóló törvénnyel kezdődött), a magyarok elleni gyűlöletbeszédre az ukrán  médiában, a nacionalista félkatonai csoportok felvonulásaira,  a kárpátaljai magyarok listázására és KMKSZ székháza ellen intézett gyújtogatásra és bombatámadásra. Főképviselőtől arra vártak választ, hogy mikor töri meg az Európai Bizottság a hallgatást ezekről az eseményekről, amelyek a nemzeti kisebbség létét fenyegetik illetve hogy mit fog tenni a Főképviselő annak érdekében, hogy megelőzze az ilyen megfélemlítő intézkedések megismétlődését. 

Josep Borrell tegnap érkezett válaszában kiemelte, hogy az EU továbbra is aktívan védelmezi a  nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait,   ami az aggasztó  Ukrajnai fejlemények miatt egyre fontosabb. A Külügyi Főképviselő megerősítette, hogy Ukrajnának tiszteletben kell tartania a kisebbségekhez tartozó személyek  jogait, legyen szó nemzeti, etnikai, vallási vagy nyelvi kisebbségekről. Biztosítania kell a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek meglévő jogainak tiszteletben tartását, a hátrányos megkülönböztetésének tilalmát és a sokféleség tiszteletben tartását, amint azt az ENSZ és az Európa Tanács egyezményei és a kapcsolódó jegyzőkönyvek is rögzítenek. Ezt kérik és várják el az ukrán partnerekkel folytatott különböző kétoldalú kapcsolatokban is. Ennek érdekében az EU felszólítja Ukrajnát, hogy szorosan működjön együtt Magyarországgal annak érdekében, hogy a közös európai értékeken és elveken, valamint a nemzetközi kötelezettségek és kötelezettségvállalások tiszteletben tartásán alapuló, kölcsönösen elfogadható megoldást találjanak.

A Fidesz-KDNP delegációja biztatónak tartja, hogy  az Unió Külügyi Főképviselője is elkötelezett a kisebbségvédelmi elvek mellett, aggasztónak tartja az Ukrajnában élő magyar közösség helyzetét, de elvárja,  hogy ezek után konkrét lépések is történjenek a konkrét jogsértések ügyében, hogy az ukrán hatóságokon határozottan kérjék számon a Társulási Egyezmény révén az Uniónak tett kötelezettségvállalásait.

Brüsszel, 2021. február 11.