EU és Ukrajna

Ismét napirenden az ukrán vízummentesség

2017. 03. 01.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő üdvözölte az Európai Parlament és a Tanács közötti megállapodást Ukrajna vízummentességéről. A megállapodás értelmében az Európai Unió szabad beutazást garantál azon ukrajnai állampolgárok számára, akik biometrikus útlevéllel rendelkeznek és turisztikai, családi vagy üzleti céllal utaznak az Európai Unió területére, illetve minden 180 napban nem több mint 90 napot tartózkodnak az EU adott országában.

A vízummentesség hatálybalépéséhez az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi (LIBE) Bizottságának és a Tanácsnak még jóvá kell hagynia a megállapodást, azonban az intézmények közötti informális egyeztetés (trialógus) eredményeképp a mostani elvi megegyezés fontos előrelépést jelent. Bocskor Andrea kiemelte: „A vízummentesség megadása az ukrán állampolgárok számára kiemelt jelentőséggel bír, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy Ukrajna szorosabb kapcsolatba kerüljön az Európai Unióval, az európai értékközösséggel”.

„Remélem a vízummentes utazás elnyerése után Ukrajna folytatja azokat a reformokat, amelyek az uniós értékeknek és szabályoknak megfelelő demokratikus jogállamiság kritériumaihoz közelítik ezt a posztszovjet országot, melynek során előtérbe kerülhet a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok jogainak kiszélesítése”- hangsúlyozta a néppárti képviselő.

Brüsszel, 2017. március 1.