Horváth Kinga gyakornoki beszámolója

Kárpátaljai magyarként mindig is fontosnak tartottam részt venni olyan eseményeken, továbbképzéseken, ahol képviselhetem közösségünk. Ilyen volt például az I. Kárpátaljai Közéleti Akadémia, ahol a tanulságos előadások mellett az Európai Uniós intézmények működésével szintén megismerkedhettünk. Az Akadémia három helyszínből állt: Beregszász-Budapest-Brüsszel. Amikor Brüsszelbe érkeztem, valamint megpillantottam a Parlament épületét egy különleges érzés ejtett rabul, majd eldöntöttem, hogy gyakornoknak jelentkezem, hogy megvalósítsam életem egyik álmát. Bocskor Andrea Európai Parlamenti képviselő beleegyezésére szeptember végétől kezdhettem a gyakornoki munkám, mely kicsivel több mint két hónapig tartott. Magyar mint idegen nyelvet ( II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola) és angol nyelv valamint irodalom (UNE) szakon végeztem, jelenleg pedig nemzetközi szakon tanulok az Ungvári Nemzeti Egyetemen. Mindkét helyről szerzett tudásom kellett ide.

Brüsszel Európa egyik legszebb városa. Érkezésem előtt csupán néhány dolgot tudtam róla: finom csokik, világhírű sörök és persze a gofri. Szerencsére ezek közül mindent sikerült kipróbálnom.

Az első napomon nagyon izgultam, nem tudtam milyen munkát kell végezni és fogom-e tudni, de a barátságos és segítőkész asszisztenseknek köszönhetően nagyon gyorsan sikerült beilleszkedni. Legjobban az üléseket szerettem, jegyzetelnem kellett, amiből rengeteget tanultam. Mivel a képviselő asszony az AFET és a CULT bizottság tagja, én általában ezekre az ülésekre jártam be. Soha nem gondoltam volna, hogy olyan ismert emberek fognak elmenni mellettem a Parlament folyosóin, akiket eddig csak a tévé képernyőjén láttam.

A többi gyakornokkal nagyon jó kapcsolatot ápoltam. A parlamenti munkán kívül lehetőségünk volt egyéb intézmények, mint az Európai Bizottság, a Magyar Állandó Képviselet vagy a NATO meglátogatására és munkájának mélyebb megismerésére. Brüsszelen kívül Belgiumnak mesébe illő városai vannak. Ilyenek például Brugge és Gent, ahova szintén sikerült ellátogatni.

Egy elég mozgalmas, programokkal teli időszakban voltam a Parlamentben. Volt szerencsém részt venni a képviselő asszony által szervezett IV. Brüsszeli Kárpátalja Nap és az ,, Én Kárpátaljám” című fotókiállítás szervezésében.

Szerencsésnek érzem magam, hogy abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő asszony gyakornokaként dolgozhattam Brüsszelben. A képviselő asszony mellett dolgozni hatalmas élmény volt. Néha csak ámultam-bámultam, ahogy emberfeletti módon végzi a munkáját és minden lehetőséget kihasznál, hogy felszólalhasson a kárpátaljai magyarság ügye mellett. Munkája példaértékű minden ember számára.

Mit adott nekem Parlamenti gyakornokságom? –Egy alapot. Egy olyan szilárd alapot és tapasztalatot, amellyel készen állok képviselni a kárpátaljai magyarság érdekeit, valamint kapcsolatokat, melyek segíteni fognak e cél elérése érdekében.

Köszönettel tartozom a képviselő asszonynak, hogy lehetőséget nyújtott első kézből tapasztalatot szerezni az Európai Parlament és az Európai Unió intézményeinek működéséről, valamint az asszisztenseknek, akik mindig segítettek, mellettem álltak és nem haragudtak, amiért többször kérdeztem meg ugyanazt a dolgot.