Kisebbségpolitika

Határon túli magyar szervezetek vezetői Brüsszelben

2015. 03. 04.

Az értekezlet kezdetén Gyürk András delegációvezető köszöntötte a vendégeket, kihangsúlyozva, hogy a Magyar Néppárti Képviselőcsoport az első olyan közösség, mely nemzeti listája által hivatalosan képviselteti az Európai Parlamentben a Kárpát-medence összmagyarságát, továbbá fontosnak tartja a határon túli magyar szervezetekkel és intézményekkel való szoros együttműködés fenntartását és erősítését. Kiemelte, hogy Trianon óta ez az első olyan fórum, ahol a Kárpát-medencei magyar közösségek képviselői együtt tudnak dolgozni.
Dr. Orosz Ildikó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnök asszonya felszólalása elején megköszönte a Fidesz-KDNP pártszövetségnek, hogy Bocskor Andrea személyében lehetőséget biztosítottak a kárpátaljai magyarság érdekeinek képviseletére az Európai Parlamentben. Az elnök asszony három javaslatot fogalmazott meg a delegáció felé. Az első, egy olyan film elkészítése, mely a kárpátaljai magyarság 20. századi történetét és gyötrelmeit dolgozza fel, továbbá mivel a magyar kormány a 2015-ös évet a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, olyan konferencia megszervezését javasolta a jelenlévőknek, melyen közösen emlékeznének meg a kommunizmus áldozatairól. Mindemellett fontosnak tartja, hogy  a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által 5 évente megrendezett Munkácstól Szolyváig tartó emlékmenet idei megrendezésén, melyen a kárpátaljai magyar férfiak szovjetek általi deportálására emlékeznek, EP-képviselők is részt vegyenek. Ez által a megemlékezés sokkal hatásosabb és figyelemfelkeltőbb lenne, így erőteljesebben tudnák közvetíteni az Unió tagországaiba a magyarsággal szemben elkövetett szovjet bűntetteket- mutatott rá Orosz Ildikó.
Este a vendégek a Fidesz Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt európai parlamenti képviselőivel részt vettek a Fidesz Polgári Szalonon, melynek háziasszonya Pelczné Dr. Gáll Ildikó. A rendezvény alkalmat adott a 2014-es európai parlamenti választás Fidesz- KDNP Nemzeti Listáján szereplő képviselőkkel való találkozásra és beszélgetésre.