Gyakornoki beszámolók

Háger Sándor gyakornoki beszámolója

2016. 03. 22.

Mindamellett, hogy közelebbi betekintést nyertem a politika világába, a régió által nyújtott kulturális élményekkel, újonnan szerzett barátokkal és élettapasztalatokkal gazdagodhattam a Brüsszelben eltöltött idő alatt.
A kezdeti félelmeim ellenére az ismerkedés az európai intézmények munkafolyamataival és az ott dolgozókkal igazán zökkenőmentesen ment, köszönhetően a képviselő asszony és az asszisztenseinek, Molnár D. Diánának, Varga Zoltánnak, illetve Varga Anikónak segítségével, akik mindvégig segítőkészek voltak, és hasznos tanácsokkal és bíztató szavakkal láttak el Gerendely Bélával, az iroda korábbi gyakornokával és Bocskor Lászlóval, a képviselő asszony férjével egyetemben. Köszönettel tartozom azért is, mert folyamatosan változatos teendőkkel láttak el, ami kiváltképp izgalmassá tette a munkában eltöltött órákat, és örömteli volt számomra az is, ha bármiben a segítségükre lehettem.
Csodálattal figyeltem azt, hogy az iroda tagjai milyen lelkiismeretesen és hozzáértően látják el azt a tömérdek feladatot, ami hétről hétre rájuk hárult, hiszen a képviselő asszony amellett hogy a Kulturális és Oktatási Bizottság alelnöke, számos további bizottság és küldöttség tagja. Mindezek ellenére az iroda egy finomhangolt, precízen működő gépezetként üzemelt, ráadásul a jó hangulat is garantált volt ebédidőben és a kávészünetek erejéig.

Az egyre erősödő honvágy ellenére nagyon hamar elrepültek a hetek-hónapok, mivel a Brüsszelben töltött idő alatt lehetőségem nyílt megismerkedni a további gyakornokokkal, melyek közül sokakkal szoros barátságot alakítottunk ki, és számtalan közös programot szerveztünk Brüsszel és Belgium szerte egyaránt, közösen látogattuk és tapasztalhattuk a régió látványosságait. A nevezetességek szempontjából Brüsszelt nem nagyon kell bemutatni senkinek, hiszen az európai intézmények mellett a Heysel park és az Atomium igencsak ismert és látványos, akár csak a város főtere, a Grand-Place és a közelében található ikonikus szimbólum, a Manneken Pis szobor.  A gyakornoktársakkal számos múzeumot és települést jártunk be, de külön köszönettel tartozom azért az irodának, hogy egy Kárpátaljai látogatócsoporttal bejárhattam Brugge városát és a Strasbourgban székelő üléshez is csatlakozhattam.

A számtalan pozitívumból továbbá kiemelném, hogy meghatározó élmény volt számomra az is, hogy találkozhattam számos parlamenti képviselővel, valamint Dr. Navracsics Tiborral, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosával és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel is a különböző programok keretében.
A lehetőségért, a segítségért, és az irodában uralkodó törhetetlen jó hangulatért nagyon hálás vagyok Bocskor Andrea képviselő asszonynak és irodájának, a jövőbeli gyakornokoknak pedig azt kívánom, hogy legalább olyan jól érezzék majd magukat, mint ahogy én tettem.

Háger Sándor