Háger Dóra gyakornoki beszámolója

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő asszony gyakornokaként dolgozhattam Brüsszelben. Nem csupán a három hónapos parlamenti gyakornokság lehetősége miatt tekintek büszkén az ott eltöltött időre, hanem főként azért, mert mindezt a szülővárosomból, Beregszászból származó képviselőnél tölthettem, mivel kárpátaljai magyarként sokakhoz hasonlóan úgy gondolom, nagy jelentőséggel bír, hogy a helyi magyar kisebbség érdekképviselete jelen van, és megfelelő kezekben van az EU intézményeiben.

Habár mindvégig tisztában voltam vele, hogy nem csupán a kisebbségpolitika a kizárólagos feladata Bocskor Andreának a Fidesz-KDNP képviselőjeként az Európai Parlamentben, de munkájának és feladatköreinek igazi összetettségét és sokszínűségét csak a gyakornokságom ideje alatt ismerhettem meg részletesebben.

Köszönettel tartozom a képviselő asszonynak, hogy lehetőséget nyújtott első kézből tapasztalatot szerezni az Európai Parlament és az Európai Unió intézményeinek működéséről, és tüzetes betekintést nyerni a Magyar Néppárti Delegáció munkájába. Mindemellett számos ismeretre és jelentős szakmai és gyakorlati tudásra is szert tehettem, ezen kívül fejleszthettem az angol szaknyelvi készségeimet is.

Számos alkalommal részt vehettem az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) ülésein, a Kulturális és Oktatási Bizottság (CULT) illetve az Ukrajnát érintő üléseken. Lebilincselő volt megfigyelni az aktuálpolitikai eseményeket Európa szívéből, többek között azt, ahogy az Európában jelenleg komoly problémát okozó migránsválság megoldására törekednek, érzékelni és átélni a Brexit előszeleit és közvetlen hatásait, megfigyelni az Ukrajna vízummentességére irányuló törekvéseket, részt venni Lucenko és az ukrán küldöttség meghallgatásán, a palesztin és az izraeli elnök által tartott felszólalásokon, plenáris üléseken.  Nagy hatással volt rám a NATO-ba és az Európai Bizottságba való látogatás, az üléstermek hangulata, a képviselők törekvései és küzdelmei az adott kérdésekben.

A gyakornokságom ideje nem csak szakmailag volt értékes és hasznos, hiszen számos izgalmas és emlékezetes élménnyel gyarapodhattam, számos új ismerősre és barátra tehettem szert.

Közülük is kiemelném a képviselő asszony meghívására a kárpátaljai és a csengeri látogató csoporttal a franciaországi Strasbourgban együtt töltött időszakot, akikkel együtt közös élményekkel lettünk gazdagabbak, többek között a festői szépségű Molsheim települését is megcsodálhattuk. Mindemellett hiba lenne nem említenem azokat az örömteli és boldog perceket, amelyeket a magyar labdarúgó válogatott okozott nekünk a franciaországi Európa-bajnokság ideje alatt, melynek minden percét bámulatos élmény volt végig szurkolni a magyar delegációval és a helyi magyarokkal együtt.

A kezdeti nehézségek ellenére bátran ki merem jelenteni, hogy életem egyik legizgalmasabb, legeseménydúsabb, és élményekkel teli időszakát tölthettem Brüsszelben, az Európai Parlamentben, ezért szeretném megköszönni a lehetőséget és a folyamatos támogatást a képviselő asszonynak, férjének, Bocskor Lászlónak és az iroda asszisztenseinek segítségét a Brüsszelben töltött időszakom alatt.

Háger Dóra