Felszólalások

Ha nincs béke és biztonság a partnerországokban az EU biztonsága is veszélyben van!

2022. 06. 08.

„Az EU Keleti Partnerség (KP) programja az egyik legjobb eszköz az Unió megerősítése szempontjából. Az elmúlt hónapok megmutatták, ha nincs béke és biztonság valamelyik partnerországban az EU stabilitása is veszélyben van. Üres ígéretek helyett ezért hiteles üzenetet kell küldeni a tagjelöltséget kérelmező országoknak, nem úgy, mint a nyugat-balkáni országok esetében” – emelte ki Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője a keleti partnerországok biztonságáról szóló tegnap esti plenáris vitában.

„Oroszország Ukrajna elleni agressziója megmutatta, hogy a társult országok további integrációja mennyire fontos. Ukrajna, Moldova és Georgia tagjelölti státuszának megadása erősítheti az EU és a keleti partnerek védelmi és biztonsági képességeit. Az EU keleti szomszédságában béke és stabilitás kell legyen! Ukrajna tagjelölti kérelme fontos szimbolikus politikai üzenettel bír, de elősegítheti a demokratizálódást és a békekötés utáni gyorsabb talpra állást is” – hangsúlyozta Bocskor Andrea. Kiemelte: „a KP tartalmi elemei közül nagyon fontos a határmenti régiók infrastrukturális fejlesztése, így pl. a határátkelők bővítése”.

„Magyarország támogatja a békét elősegítő lépéseket, a KP programot, az EU egységes kiállását és szolidaritását Ukrajnával, viszont Magyarország stabilitása és polgárai biztonsága érdekében sem az olaj-, sem a gázembargóval nem ért egyet” – jelentette ki a képviselő.

Strasbourg, 2022. június 8.