Gyakornoki beszámolók

Gerendely Béla gyakornoki beszámolója

2016. 03. 16.

2015. április közepétől Bocskor Andrea Fidesz-KDNP által delegált EP képviselőnek köszönhetően részt vettem egy három hónapos gyakornoki programban az brüsszeli Európai Parlamentben, a Képviselő Asszony gyakornokaként.
Az itt eltöltött három hónapom alatt, sikerült betekintést nyerni az Európai Parlament munkájába. Nagyon sok hasznos és új dolgot tanultam ittlétem folyamán, amit külsősként nem lett volna lehetőségem megtapasztalni. Ezt a megszerzett elméleti, illetve gyakorlati tudást a jövőben mindenképp kamatoztatni fogom.
Gyakornokságom alatt, voltak állandó feladataim. Többek között sajtószemléket kellett készítenem ukrán, kárpátaljai és magyarországi sajtóorgánumokból, főleg az ukrajnai és kiemelten a kárpátaljai politikai életre vonatkozóan. Emellett a Képviselő Asszony weboldalának a frissítését is én végeztem.
Az irodai feladataim mellett lehetőségem volt részt venni a Képviselő Asszony által szervezet események szervezésében. Az egyik ilyen volt például a két napos „Kárpátaljai napok” címmel megrendezett, nagyon színvonalas rendezvény. Illetve az Európai Parlament néppárti magyar delegációja által szervezett események és ünnepségek lebonyolításában is segédkeztem.
Kétszer is részt vehettem az Európai Parlament Strasbourgi plenáris ülésén, ahol egy újabb aspektusból nyerhettem betekintést az Európai Uniós képviselők munkájába. A Képviselő Asszony jóvoltából kárpátaljai és szabolcsi vendégekből álló látogatócsoport érkezett Strasbourgba, aminek a megszervezésében én is részt vettem.
Az itt eltöltött három hónapom alatt nagyon sok gyakornokkal sikerült megismerkedni és jó kapcsolatot kialakítani, többükkel mai napig tartom a kapcsolatot. Közös programokat szerveztünk, többek között az Európai Bizottságba, NATO-ba és az Európai Tanácsba. Hétvégenként Belgium és a szomszédos országok városait ismertük meg a gyakornoktársakkal.
Az irodában mindig jó hangulat uralkodott. A sok munka ellenére, az asszisztensek mindig vidámak, türelmesek, segítőkészek voltak. Bármilyen kérdéssel, nyugodtan fordulhattam feléjük.
Nagyon örülök és hálás vagyok azért, hogy gyakornokként bepillantást nyerhettem az Európai Parlament munkájába. Tapasztalatokkal, tudással, élményekkel lettem gazdagabb, az itt eltöltött három hónap alatt. Emellett, nagyon sok embert sikerült megismernem.