Fontos, hogy az EU döntéshozói tudjanak rólunk, halljanak céljainkról, törekvéseinkről

Hétfőtől célegyenesbe fordul a Fidesz–KDNP európai parlamenti választási kampánya. A kampány utolsó hetében beindul a telefonos kampány, majd a Fidesz százezer önkéntese személyesen viszi el Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök levelét a kormánypárt támogatóinak – közölte Nyitrai Zsolt, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója. A Fidesz–KDNP európai parlamenti listáján Kárpátalját képviselő Bocskor Andreával beszélgettünk a kampánnyal kapcsolatos tapasztalatairól.

– Hogyan zajlik a kampány?

– A Fidesz–KDNP képviselőjelöltjei egy kampánykörútba kezdtek, melynek sok-sok állomása és programja volt az elmúlt hetekben. Én elsőként az április 18-i sajtótájékoztatón vettem részt, ahol a listavezető Pelczné Gáll Ildikó bemutatott minket, határon túli képviselőjelölteket. A sajtótájékoztató után több interjút adtunk a sajtó munkatársainak, különböző televíziós műsorokba kaptunk meghívást. De például a képviselőjelöltek közül a nőknek külön programokat is szervez a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős osztálya. Ezek közül nagy sajtónyilvánosságot kapott, amikor közösen vásároltunk a Gazdagréti piacon, ahol sajtótájékoztató is volt azzal a céllal, hogy népszerűsítsük a magyar kistermelők által előállított termékeket, a magyar termelői piacokat, és kiálljunk a magyar akác védelméért. A legnagyobb élmény az volt, hogy a Fidesz–KDNP többi európai parlamenti képviselőjelöltjével együtt részt vehettem Orbán Viktor miniszterelnök úr parlamenti eskütételét követő Kossuth téri nagygyűlésen, ott lehettünk a Fidesz és a KDNP parlamenti frakciójának tagjaival a színpadon, ahol a hatalmas tömegnek többek között engem is bemutatott Szájer József. Leírhatatlan élmény volt a színpadról látni azt az ünneplő, végeláthatatlan tömeget.

– Az EP-kampány csak Magyarországra korlátozódik…

– Az európai parlamenti kampány természetesen csak Magyarország területén zajlik, viszont azok a kárpátaljai magyarok, akik rendelkeznek magyar állampolgársággal és magyarországi állandó lakcímmel, szintén szavazhatnak az európai parlamenti választásokon. Szavazataikat az ungvári és beregszászi magyar konzulátusokon is leadhatják, ha ezt előzőleg kérik, vagy Magyarországon, ahol lakcímük szerint névjegyzékbe vannak véve.

– Sikerült beleszoknia az új szerepbe, hogy már elsősorban nem főiskolai tanár, hanem képviselőjelöltként különféle tévé- és rádióműsorokban kell válaszolnia a riporteri kérdésekre?

– Először szokatlan volt az új szerep, hisz eddig nem voltam politikailag különösebben aktív, és többnyire azt szoktam meg, hogy én kérdezek a hallgatóktól. De úgy gondolom, hogy ezeket a helyzeteket hamar megszokom majd, és e mellett én továbbra is főiskolai oktatónak és kutatónak tartom magam, a tudományos tevékenységemet pedig nem szeretném feladni. Nagyon sok pozitív élmény ért már eddig is, Magyarországon mindenhol érezhető a Fidesz–KDNP óriási támogatottsága, a képviselőjelölt-társak profizmusa és elkötelezettsége. Bízom abban, hogy ezt igazolja majd a május 25-i választás is. Ezúton is arra szeretnék mindenkit kérni, hogy aki teheti, az menjen el szavazni és támogassa a Fidesz–KDNP európai parlamenti listáját. Május 19. után már Magyarországon sem lesznek kampányrendezvények, hanem személyes kapcsolatfelvétel útján fog zajlani a választók mozgósítása. A médiareklámok mellett lesznek mobiltelefonos és levélben történő megkeresések is. Meg kell érteniük a választópolgároknak, hogy az EP-választásoknak is nagy a jelentőségük, Orbán Viktor beszédében is elhangzott, hogy „három a magyar igazság, és ez lesz a második”.

– Mit érhet el első kárpátaljai európai parlamenti képviselőként a brüsszeli vagy a strasbourgi törvényhozásban? Mire fog elsősorban törekedni?

– A határon túli magyar EP-képviselők szerepe kettős lesz Brüsszelben. Egyrészt a Fidesz politikáját fogjuk mi is az Európai Parlamentben megjeleníteni és képviselni. A Fidesz legfontosabb célja, hogy folytassa a nemzeti érdekeken alapuló érdekvédelmet és képviseletet, amit az elmúlt időszakban is megvalósított az EP-ben és az unióval kapcsolatban. Ez a politika és a határon túli magyar közösségekért való eddigi felelősségvállalás a kárpátaljai magyarság körében ugyancsak nagy támogatásnak örvend, hisz április 6-án a határon túli magyar állampolgárok 95%-a szavazott a Fidesz–KDNP-re.

Másrészt ukrán állampolgárként mindent meg fogok tenni Ukrajna EU-integrációja érdekében, hisz mindannyiunk közös érdeke, hogy országunk mielőbb az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon. Fontos célom továbbá az ukrán állampolgárokkal szembeni vízumkényszer eltörlésének előmozdítása, valamint az ukrán–magyar határ menti térségek, elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének ösztönzése, ezeknek a perifériatérségeknek az EU fejlesztési programjaiba való bevonása, ami egyebek mellett elősegítheti magyar közösségünk megmaradását Kárpátalján. Az Európai Parlamentben mérvadó lehet majd az a tudás, azok az autentikus tapasztalatok, amelyeket kárpátaljai magyarként magammal viszek Brüsszelbe. A parlamenti munkám során mindent megteszek majd azért, hogy az Európai Unió döntéshozói és az EP-képviselők tudjanak a kárpátaljai magyarságról, halljanak céljainkról, törekvéseinkről, problémáinkról, jogsérelmeinkről. Így az európai gyakorlatnak megfelelően lehetősége legyen a kárpátaljai magyarságnak önrendelkezésre, nemzeti képviseletre az ukrajnai törvényhozásban és minden közigazgatási szinten, lehetőségünk legyen a valós és széles körű anyanyelvhasználatra, az anyanyelvű oktatásra minden szinten. Remélem, hogy Ukrajna tervezett európai integrációjának keretében, az Európai Unió ráhatásának köszönhetően egyszer olyan körülmények lehetnek nálunk is, amelyekkel mi, kárpátaljai magyarok is elégedettek leszünk majd, Ukrajna olyan demokratikus jogállam lesz, ahol a kisebbségi közösségek a többségi nemzettel azonos jogokkal fognak rendelkezni.

– Megbeszélték már otthon, családi körben, hogy mi történik akkor, ha a Fidesz számára jól alakul az EP-választás? Akkor az egész családnak Brüsszelbe kell költöznie…

– Előbb várjuk meg május 25-ét, egyelőre még nem tervezgetünk. Ugyanakkor nyilván a Brüsszelbe költözés lenne célszerű a nagy távolság miatt, hisz nehezen lenne megoldható a heti négynapos parlamenti munka mellett az ingázás.

– Hogyan fogadták ezt a családtagjai, férje és a kisfia?

– A család már elfogadta, hogy egy igen nagy váltás lehet az életünkben. Mindenben támogat a férjem, mögöttünk áll a szélesebb család is. A fiam viszont először nem örült a hírnek, szereti Beregszászt, nem akarja itthagyni a barátait, a nagyszüleit, nem szívesen menne másik iskolába – tizenkét éves, a Beregszászi Magyar Gimnázium második osztályos tanulója. Ő felemás érzelmekkel fogadta ennek a lehetséges változásnak a hírét, de én úgy gondolom, hogy ez az elszakadás csak időleges lesz. Gyakran szeretnénk majd hazajönni, szeretnénk továbbra is ugyanúgy ápolni baráti, rokoni kapcsolatainkat. Szakmai szempontból pedig, ha képviselővé választanak, akkor lehetőségem lesz itthoni iroda fenntartására is, ami nemcsak az én itteni helyzettel kapcsolatos informálódásomat fogja segíteni, hanem az élő kapcsolat lehetőségét fogja biztosítani az itthoni magyar közösséggel, a KMKSZ-szel, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával, a történelmi egyházakkal, civil szervezetekkel. Az irodán keresztül fordulhatnak majd hozzám a kárpátaljai polgárok.

– A KMKSZ, a Fidesz és az Európai Néppárt nagyon hasonlóan gondolkodik a világról és azon belül Európa jövőjéről. Nem merült-e fel még annak a lehetősége, hogy ebben az esetben a KMKSZ is csatlakozna az Európai Néppárthoz?

– Valóban van a KMKSZ-nek ilyen törekvése, hogy európai szinten bekerüljön egy magasabb szintű politikai térbe. A Szövetség elnöksége már döntött arról, hogy kezdeményezi az Európai Néppárthoz való csatlakozást. Remélem, az Európai Néppárt részéről is lesz fogadókészség, és ez megvalósulhat a közeljövőben. Az 1976-ban létrejött Európai Néppártnak jelenleg harminckilenc országból hetvennégy tagszervezete van, ennek a politikai tömörülésnek van képviselete az összes európai intézményben, és az Európai Parlamentben is a legnagyobb frakciót alkotta eddig. A mostani EP-választások legnagyobb tétje pedig az, hogy megmarad-e Európában a keresztény, jobboldali értékeket képviselő többség, vagy a nemzetállamok szabadságát végletekig korlátozni igyekvő, az európai egyesült államok megvalósításáért küzdő szocialista többség jön létre. Elemzők szerint ebben az összeurópai vitában Magyarország lehet a mérleg nyelve. Amennyiben a korábbi EP-választáshoz hasonló nagyarányú győzelmet aratna a Fidesz május 25-én, az az egész európai jobboldal győzelmét eredményezhetné. Az Európai Néppárt győzelme pedig azért lenne fontos, mert ez a politikai közösség képviseli azt a szélsőségektől mentes gondolkodásmódot, amely meggyőződésem szerint Magyarország, Ukrajna és a kárpátaljai magyarság számára is kívánatos fejlődési lehetőséget biztosítana.