Hírek

Fellépés a ketreces állattartás ellen: igen; fellépés az őshonos kisebbségekért: nem?!

2021. 06. 30.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye

A mai napon az Európai Bizottság pozitívan bírálta el azt az európai polgári kezdeményezést, amely a ketreces állattartás megszüntetésére irányul. Miközben az őshonos kisebbségek védelméről szóló, 1,2 millió támogatót gyűjtő Minority Safepack kezdeményezést az Európai Bizottság lesöpörte az asztalról, a ketreces állattartás megszüntetésére azonnal lép. „Rendkívül sajnálatos, hogy az Európai Unió az állatoknak több figyelmet szentel, mint az őshonos, nemzeti kisebbségeknek. Ezzel a lépéssel az Európai Bizottság ismételten bebizonyította, hogy ott kezdeményez jogalkotást, ahol akar, folyamatosan kettős mércét alkalmazva„- jelentette ki Gál Kinga, Bocskor Andrea és Deli Andor fideszes EP-képviselők.

„Elképesztő az Európai Bizottság eljárása, amelyik még a háziállatok jólétét is a több tíz millió őshonos kisebbségi létben élő uniós állampolgár érdeke elé helyezi. Ameddig a közel 1,2 millió személy által aláírt Minority SafePack polgári kezdeményezés esetében a cselekvést kerek perec elutasította az Európai Bizottság, addig a „Vessünk véget a ketrecek korszakának” elnevezést viselő kezdeményezés esetében jogalkotást indít a zöld lobbi nyomására. Ezzel nyilvánvaló vált, hogy a kisebbségi nyelvet beszélő őshonos európai polgárok nemcsak hazájukban minősülnek másodlagos állampolgárnak, de az Európai Bizottság szemében is. Elfogadhatatlan ez a kettős mérce, melyet az Európai Unió lakosságának tíz százalékát kitevő hagyományos nemzeti kisebbségekkel szemben alkalmaznak!

A Minority Safepack elutasítása miatt az európai polgárok bizalma az Európai Unió intézményrendszerében még inkább gyengült. Az őshonos nemzeti kisebbségek önhibájukon kívül szenvednek hátrányt Európa-szerte, csak azért, mert kultúrájukat, nyelvüket tekintve nem tartoznak a többségi társadalomhoz. Muszáj beszélnünk erről a problémáról!

Elfogadhatatlan, hogy a Bizottság a Minority SafePack kapcsán azt állította, hogy már megtett minden tőle telhetőt és nem tartja szükségesnek a további intézkedéseket. A Bizottság álláspontja már csak azért is felháborító, mert az elmúlt évek során számos alkalommal nyilvánították ki az igényüket arra, hogy közelebb kerüljenek az Európai Unió polgáraihoz. A mai bejelentésnek az az üzenete, hogy közel 1,2 millió európai polgárnak csupán „képzelt” problémáik vannak. Sajnos úgy tűnik, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó uniós polgárok közelségére mégsem tartanak fokozott igényt, annak ellenére, hogy az őshonos nemzeti kisebbségi közösségek jogai ugyanolyan részét képezik az uniós értékrendszernek, mint más védelemre és fokozott odafigyelésre szoruló közösségek.

A mai bejelentést követően ismételten felszólítjuk a Bizottságot, értékelje át döntését a Minority Safepack kezdeményezéssel kapcsolatban és tegyen javaslatot a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak védelmében!

Brüsszel, 2021. június 30.