Gyakornoki beszámolók

Fábián Beáta gyakornoki beszámolója

2017. 05. 09.

Minden ember életében léteznek olyan célok, vágyak, amelyek beteljesülésére nem sok esélyt lát, de halandó lelkekként remélünk, hiszünk és néha egy kis gondviseléstől kapott ajándék gyanánt az álomból valóság lesz. Hatalmas megtiszteltetésként éltem meg, hogy az Európai Parlament egyetlen kárpátaljai magyar származású képviselőjének, Bocskor Andreának az irodájában tölthettem 3 feledhetetlen hónapot.

Azon szerencsés emberek közé tartozhatom, akik a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola falai között tanulhattak, szerezhettek diplomát, ahol az EU tantárgy keretein belül hű képet kaphattunk az Európai Parlament létrejöttének körülményeiről, működéséről. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének nemzet- és külpolitikáért felelős elnökségi tagjaként, különösen fontos volt számomra továbbra is, hogy nem csak teljes mértékben tisztába legyek az EU és az EP rendszerével, de mindig naprakész ismeretekkel rendelkezzek a világgal és Európával kapcsolatos hírekről. Lehet azonban bárki rendkívül olvasott és tájékozott a témában, tapasztalat hiányában csak egy elmében felépített rendszert ismerhet. Személyszerint én is úgy érkeztem Belgiumba, hogy számos könyvet elolvastam, és naívan azt gondoltam, hogy jöhet bármilyen keresztkérdés, én felkészült vagyok és nem érhet meglepetés.

Már első napom a ,,mélyvízben,, kezdődött. A LIBE, vagyis a az Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottság ülésén vehettem részt. Kárpátaljai magyarként különös érdeklődéssel figyeltem az eseményeket, és rendkívüli büszkeséggel töltött el, hogy részese lehettem azon pillanatnak is, amikor megszavazták az ukrán vízummentességet.

Nagyon fontos állomása volt brüsszeli ottartózkodásomnak az ,,Anyanyelv kontra államnyelv? Nyelvi kérdések az európai oktatási rendszerekben” című konferencia, melyet Bocskor Andrea kárpátaljai, Deli Andor vajdasági, Csáky Pál felvidéki és Sógor Csaba erdélyi EP-képviselők szerveztek. Az esemény legfőbb momentuma az a zárónyilatkozat volt, melyben az őshonos és nyelvi kisebbségek számára biztosított jogok fenntartásának fontosságát és szükségszerűségét szorgalmazzák.

Az Európai Parlament másik székhelye, a franciaországi Strasbourgi épület, ahol a plenáris ülésszakok többségét tartják. Láthattam, amikor a plenáris ülésén jóváhagyta az Európai Parlament (EP) az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást, majd az azt követő napon Justin Trudeau kanadai kormányfőt, ahogy éppen beszédében “csodálatos vívmánynak, a békés együttműködés példátlan modelljének” nevezte az EU-t.

A brüsszeli és strasbourgi élményeken és tanulmányokon túl, a képviselő asszonynak köszönhetően, 2016 szeptemberétől az Európa-szerte elismert Robert Shuman Institue képzéseihez kapcsolódhattam. Fontos mérföldkő ez a kárpátaljai magyarság életében, hisz ez volt az első alkalom, hogy ilyen nívós, nemzetközi berkekben is képviselhettük érdekeinket, megmutathattuk, hogy nagyon is létezünk, s egységes, erős közösségként élünk.

Bocskor Andrea képviselő asszony mindig is fontosnak tartotta, hogy az anyországban élő fiatalok kapcsolatot teremtsenek külhonban élő társaikkal. Ennek megerősítéseként, a Fidelitas részéről történt megkereséskor, miszerint egy nagyobb adománycsomagot kívánnak Kárpátaljának felajánlani, adott volt a gesztus, hogy régi közösségével, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetével karöltve veszik át a felajánlásokat. Örömmel kerestem fel a kárpátaljai magyar bentlakásos árvaházakat és intézményeket, adtam át a felajánlásokat Bocskor Andrea MEP és a Fidelitas nevében, olyan élményekkel gazdagodva, melyeket semmilyen könyv vagy képzés nem überel.

Hogy mit adott nekem az elmúlt néhány hónap? Egyszóval: MINDENT!

Nem csak arra nyílt lehetőségem, hogy közvetlen közelről megismerhettem az EP épületét, működését, vagy a képviselőket, hanem arra is, hogy olyan ismeretekkel lettem gazdagabb, amiket az iskolapad mögött ülve 100 év alatt sem sajátítanék el, mert az lehetetlen. Látni, hallani és saját bőrödön tapasztalni, hogy az a több ezer ember valóban érted dolgozik éjjel-nappal, valóban érted száll harcba több száz képviselővel szemben, ha kell, az megfiezethetetlen és leírhatatlan. Tapasztalatok, mély barátságok és egy új életszemlélet, ezt mind Bocskor Andreának, Brüsszelnek és az Európai Parlamentnek köszönhetem!

Fábián Beáta