Oktatás és kultúra

Európa-nap a Margitszigeten

2015. 05. 09.

 A fesztivál során koncertek, kiállítások, játékos ismeretterjesztő programok és interaktív játékok szórakoztatták a Margitszigeti Atlétikai Centrumba látogatókat. A gyermekes családokat ugrálóvár, alkotósarok, közös meseírás és Szalóki Ági koncert várta, az Unió iránt érdeklődők számára a hazai uniós tájékoztató szolgálatok információs pulttal biztosították tájékozódási lehetőséget, ahol az érdeklődők tájékozódhattak az EU nyújtotta lehetőségekről, jogokról, például a külföldi munkavállalással és tanulással kapcsolatban. A rendezvény adott helyszínt az Európai Ifjúsági Hét záróeseményének is.
Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 11. évfordulója alkalmából május 9-én délelőtt egy 11 km-es futóversenyen is megmérették magukat a sportolni vágyók. A futás a főváros legszebb részeit érintette, és uniós forrásokból megújult, emblematikus helyszínek, például a Várkert Bazár, a Rudas Fürdő és az Olimpia Park mellett haladt el. Csepreghy Nándor helyettes államtitkár szerint ezek a helyek jelképezik, hogy Magyarország és az EU kapcsolata kiállta az idő próbáját, a válságok csak megerősítették azt.
A rajt, a cél és az eredményhirdetés a Margitszigeti Atlétikai Centrumban volt, ahol az egész napos Európa-napi fesztivál is zajlott. A futás délelőtt 10 órai rajttal indult a Margitszigeti Atlétikai Centrumból. A távot sikeresen teljesítők az uniós csatlakozás 11. évfordulóját idéző egyedi érmet és befutócsomagot kaptak.
„A 11 km-t megtéve több mint 3000-en láthatnak most 11 uniós beruházást. Ezek mind azért valósulhattak meg, mert Magyarország egyenrangú tagja az Európai Uniónak. De hasonló eredményt kaptunk volna akkor is, ha Budapest egy másik részén vagy egy másik városban vezetett volna az útvonal. Szinte nincs olyan járása az országnak, ahol ne több százmillió forintnyi európai támogatásból épültek volna magyar kórházak, iskolák, utak és közintézmények”mondta Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.
Bocskor Andrea, az Európai Parlament Fidesz-KDNP delegációja nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Hangsúlyozta, hogy Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozását követően fontos fejlesztési alapok nyíltak meg, de ezek mellett a civil lakosság, a fiatalok számára is korábban elérhetetlen tanulási, képzési, kutatói és szakmai, kulturális lehetőségek tárultak ki. Európa megnyílt Magyarország számára és Magyarország megnyílt Európa számára.
„Az Európai Parlament Kulturális- és Oktatási Bizottságának alelnökeként hangsúlyozni szeretném, milyen fontos az ifjúság- és a családok pozitív jövőképének megerősítése, a keresztény és a magyar nemzeti identitás, s egyben az európaiság tudatosítása, kultúrkincseink és múltunk tisztelete, hisz kinek nincs múltja, jövője sem lesz!”- mondta Bocskor Andrea, a Fidesz-KNDP kárpátaljai származású európai parlamenti képviselője.
A rendezvényen számos fellépővel találkozhattak az érdeklődők, jamaikai stílusú reggae; világzene; ethno-funk, boogie, rock ‘n’ roll keveréke, diszkó és beat zene is hallható volt a Margitszigeten. Koncertet adott Péterfy Bori & Love Band, a Riddim Colony, a Kerekes Band, az EU Jazz Express és a Cosa Polska. A színházkedvelő közönség számára is tartogatott meglepetéseket a fesztivál, a Pódiumszínpadon fellépett a Grund színház és a Független színház. Délután „Miből lesz a cserebogár, vagy miből nem lesz semmi?” címmel egy karrierelvárásokról szóló beszélgetés várta a továbbtanulás, itthoni vagy külföldi munkavállalás iránt érdeklődőket.