Oktatás és kultúra

Erasmus+ meghallgatás az Európai Parlamentben

2015. 12. 09.

Navracsics Tibor, oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős Európai Biztos bevezetőjében elmondta, hogy a program az indulását követő első két évben sikeresnek bizonyult, az összes új program elindult, köztük a nagyon sikeres nemzetközi kredit mobilitás és a mesterképzésekre nyújtott kölcsön garancia-eszköz (master loan guarantee facility) is. A program már eddig több mint egymillió diákot, gyakornokot, fiatalt, valamint tanárt és oktatót támogatott, továbbá 30 ezer mobilitást és partnerségi projektet oktatási, ifjúsági és képzési területen. A rövid távú mobilitások nemzetközivé váltak, és csak 2015-ben, az Erasmus+ 30 ezer csereprogamot támogat Európában és a világban. A biztos méltatta az eddigi jó eredményeket, majd elmondta, hogy hasonló eredményekre, sőt még jobbakra számit az elkövetkező években is.

Bocskor Andrea, a CULT szakbizottság néppárti alelnöke hozzászólásában elmondta, hogy az Erasmus + programnak mindenki számára elérhetővé kell lennie, függetlenül attól, hogy a pályázó a többségi vagy egy nemzeti kissebségi közösség tagja. Hangsúlyozta, hogy a többnyelvűség támogatása nem csak a nagy európai nyelvek tanulásának támogatását kell hogy jelentse, hanem a kisebbségi és veszélyeztetett nyelvek oktatására irányuló programokat, illetve a szomszédos országok egymás nyelvének a megtanulását is.

A meghallgatás során bemutatásra kerültek már az előző programozási időszakból jól ismert programok, mint a Comenius, Leonardo da Vinci, Fiatalok Mozgásban és Grundtvig, amelyek az új Erasmus+ program alatt folytatódnak tovább. A meghallgatáson részt vettek az európai oktatásügy szereplői, az Európai Bizottság oktatásért és kultúráért felelős főigazgatóságának illetékes osztályvezetői, valamint főigazgatója, projekt menedzserek és az Erasmus+ nemzeti ügynökségek vezetői is.  A résztvevők megosztották eddigi tapasztalataikat, illetve javaslatokat tettek a program minél hatékonyabb kihasználására, illetve folyamatos javítására.