Felszólalások

Elfogadhatatlan a nyelvi kisebbségek jogainak szűkítése!

2017. 02. 14.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő az Európai Parlament tegnap esti plenáris ülésén az Ukrajnában zajló negatív eseményekre hívta fel a figyelmet. A néppárti politikus sajnálatát fejezte ki a kiújuló kelet-ukrajnai harcok miatt, melyben tovább nőtt az áldozatok száma és ártatlan civilek váltak földönfutóvá. A valós problémák orvoslása helyett azonban a kijevi politikai elit egy része újabb konfliktusokat szít azáltal, hogy az országban élő nemzetiségek jogainak diszkriminatív szűkítésén dolgozik.

Bocskor Andrea rámutatott: az Ukrajnában élő nemzetiségek jogainak szűkítése súlyosan sérti az ukrajnai őshonos nemzeti- és nyelvi kisebbségek alkotmányos jogait és az ország nemzetközi kötelezettségeivel is ellentétes. Ukrán politikusok ugyanis megtámadták a hatályos nyelvtörvényt a Legfelsőbb Bíróságon, s az újonnan benyújtott nyelvtörvénytervezetek megtiltanák a nemzetiségi nyelvek szabad használatát az állami, magán és civil szférában is. Továbbá az új oktatási törvénytervezet szintén hátrányba hozná a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatát.

„Az Európai Uniónak egy stabil és erős Ukrajnára van szüksége, de ehhez valódi változások kellenek. Az EU-nak ezért fokozott figyelemmel kell kísérnie az ukrajnai eseményeket és az alapvető emberi jogok betartását. Egy európai integrációra törekvő országban elfogadhatatlan a demokratikus jogok szűkítése, mivel ez megrekeszti az ország békés konszolidációját”- emelte ki a képviselő. Bocskor Andrea többször hangsúlyozta, hogy az Európai Unió döntéshozóinak komolyabban kell vennie az ukrajnai kisebbségeket érintő problémákat, hiszen az anyanyelvhasználathoz való jog az alapjogok részét képezi.

Strasbourg, 2017. február 14.