Hírek

Búzaösszeöntési ünnep Nagydobronyban

Búzaösszeöntési ünnep Nagydobronyban

2016. 08. 07.

A KMKSZ, a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány és a gyermekotthon által szervezett ünnepség résztvevőit házigazdaként Katona Viktória, a nagydobronyi gyermekotthon lelkésze köszöntötte, kijelentve: „Bízunk abban, hogy ez a program nem csupán emberi elgondolás, hanem Isten által létrejött gondolat.”
Őrhidi László, a „Pro agri­cul­tura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke szerint a harmadik kárpátaljai búzaösszeöntő ünnepségnek két olvasata is van: az első, hogy van mit összeönteni, a másik olvasat pedig az, hogy a Kárpát-medencében és Kárpátalján nem éhezik senki. Ha van, aki kér, akkor van, aki adjon. A gyűjtést főszervezőként irányító nagydobronyi gazdálkodó elmondta: „Harmadszor jöttünk össze itt, a gyermekotthonban búzaösszeöntő ünnepségre. Az első alkalommal 6,2 tonnányi búza gyűlt össze, amivel nagyon elégedettek voltunk. Tavaly csodálatos mennyiség gyűlt össze, 67 tonna. Sejtettük, hogy azt überelni nem igazán lehet. Úgy gondoltuk, hogy az idén azt kellene célul kitűzni, hogy minden magyarlakta településről kerüljön a közösbe akár csak egy jelképes mennyiségű búza. A KMKSZ-nek 111 alapszervezete van, és büszkén jelenthetem, hogy 109 településről került a közösbe adomány, a mennyiség pedig 44 tonna.” Őrhidi László elmondta még, hogy idén a Magyarok Kenyere a legmagyarabb folyó vizével készül, amelyért elmentek a Tisza forrásához, útközben megálltak Aknaszlatinán is, ahonnan a helyiek sót küldtek a kenyér ízesítéséhez. Végül felolvasta a Magyarok Kenyere program ötletgazdájának, dr. Korinek László pécsi jogászprofesszornak a kárpátaljai búzaösszeöntő ünnepség résztvevőihez írt levelét, és köszönetet mondott a gyűjtés megvalósításában közreműködő KMKSZ-alapszervezeteknek és a történelmi magyar egyházaknak.
Kocsy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) külkapcsolati igazgatója ünnepi beszédében kiemelte, hogy az általa képviselt köztestület Magyarország Földművelésügyi Minisztériumával együtt alapítója a Kárpát-medencei Agrárgazdálkodók Fórumának, ami mutatja elkötelezettségüket a Kárpát-medence összes, szórványban élő magyarsága felé.
Tóth István, Magyarország Miniszterelnökségének osztályvezetője hangsúlyozta: „A búza ősi jelkép, régi magyar nyelvünk életnek is szokta emlegetni. Valóban, a búzaszemekből őrölt liszt, a lisztből, sóból, kovászból és vízből dagasztott és megsütött kenyér a legalapvetőbb élelmiszerünk, maga az élet. Közismert, hogy a Magyarok Kenyere program jótékonysági célokat szolgál. Segíti a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyerekeket gondozó szervezeteket, intézményeket, itt, Kárpátalján a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthont, a Kárpátaljai Református Egyházkerület Diakóniai Központját, a Ráton működő Szent Mihály Gyermekotthont és a magyar egyházi líceumokat. Ez a program amellett, hogy a legnemesebb emberi elvekhez tartja magát, rendkívül praktikus is. Gyakorlatiasságának azonban jelképes üzenete is van. Azt üzeni, hogy a mostani szétszakítottságunk ellenére egy a nemzet, azt is, hogy a jövőnk közös, továbbá, hogy szülőföldünkön a magunk kenyerét esszük.”
Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Ukrajna Legfelső Tanácsának képviselője elmondta, a Magyarok Kenyere programot azért támogatta olyan nagy mértékben a kárpátaljai magyarság, mert ez a program alapvető értékeinkről szól. Ilyen érték a munka, amelynek eredményeképpen születik a kenyér, másik a szeretet és a jótékonyság, hiszen ezt a munkával megtermelt kenyeret jótékony célra, önzetlenül adják, a harmadik pedig az összetartozás érzése. „Örülök annak, hogy Kárpátalja volt az első olyan régió, amely ilyen nagy erővel állt ki ezen program mellett. Ez mutatja a kárpátaljai magyarság életképességét,  azt, hogy ragaszkodik őseinek a hagyományaihoz, értékeihez, és a nehézségek, a reménytelenség érzése ellenére is reménykedik a jövőben. Fontos, hogy ez egy összefogás eredménye, társadalmi szervezeteink, gazdáink és az egyházak összefogásáé, és ez mindenképpen reményt ad a jövőt illetően” – hangsúlyozta a KMKSZ elnöke.
Az idei ünnepséget a felszólalók és az adakozó gazdák mellett megtisztelte jelenlétével többek között Bocskor Andrea, az Európai Parlament képviselője, Kota György kormánybiztosi koordinátor, a Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető igazgatója, Torda Márta és Albert József, Magyarország Földművelésügyi Minisztériumának osztályvezetői, Szabó János ungvári magyar konzul, Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka, Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács és a KMKSZ alelnöke, Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke, a „KMKSZ” JA elnöke, megyei tanácsi képviselő, a KMKSZ középszintű szervezeteinek vezetői, a KMKSZ megyei és járási tanácsi frakcióinak képviselői, polgármesterek, egyházi és világi vezetők.
Az ünnepségen jelen lévőkre és magyar népünkre Tóth Jenő karácsfalvai görögkatolikus parochus, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum intézményvezetője és Kolozsy András nagydobronyi református lelkész kérte Isten áldását.
 
Forrás: Kárpátalja (Badó Zsolt nyomán)