Interjúk

Brüsszeli tanulmányúttal zárult az I. Kárpátaljai Közéleti Akadémia

2018. 06. 20.

Beregszászt és Budapestet követően Brüsszelben zárult az I. Kárpátaljai Közéleti Akadémia képzése. A program célja, hogy azok a kárpátaljai fiatalok, akik aktívan részt vesznek a közéletben, megfelelő képzésben, felkészülésben részesüljenek, és betekintést nyerjenek az európai uniós ügyekbe, munkafolyamatokba. 

A képzéssorozat alkalmával a fiatalok az Európai Unió fontosabb intézményeivel ismerkedtek meg. A brüsszeli tanulmányút során lehetőségük nyílt betekinteni az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Tanács munkájába.

Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke a programot összegezve elmondta: „Mindig örömteli dolog, hogyha valami új és egyedi kezdeményezést tudunk összehozni a kárpátaljai közösség megmaradásáért. Ez az első közéleti akadémia egyedülálló Kárpátalján, hiszen ez az első célzott utánpótlásképző, ahová olyan fiatalok kerültek be, akik nem zárkóznak el a közélettől. Azt gondolom, hogyha a fiatalokban megvan az ambíció, akkor nagyon fontos, hogy megfelelő tudás elsajátítására is tudjuk ösztönözni őket, melyet felhasználhatnak munkájuk során.”

Bocskor Andrea, európai parlamenti képviselő kérdésünkre elmondta: „Az akadémia azért volt fontos, hogy a kárpátaljai magyar társadalmi, politikai és közéletnek legyen utánpótlásnevelése. Lényeges, hogy ebben a felgyorsult és egyre inkább nemzetközi színtérre tolódó világban legyenek olyanok, akik megfelelő nyelvi tudással felvértezve tudják képviselni a kárpátaljai magyarságot. Az első eredmények, úgy gondolom, hogy azután fognak kibontakozni, hogy ki hogyan fogja hasznosítani tudását. Mindenképp hasznos tudást adott az akadémia a fiatalok számára, hiszen nemcsak az európai unió működéséről kaphattak a résztvevők tájékoztatást, hanem a kárpátaljai magyarság nemzetközi helyzetéről is, arról, hogy a kárpátaljai magyarság problémái hogyan képviselhetők és oldhatók meg magasabb nemzetközi szinten, valamint arról is, hogy az Európai Unió milyen problémákkal küzd jelenleg.

– Hogyan látja a fiatalok helyzetét Kárpátalján?

– Azt gondolom, hogy nem reménytelen. A kárpátaljai magyarság egy erős, zárt közösség, és tagjaiban erősen él a lokálpatriotizmus. Még ha sokan el is hagyják szülőföldjüket, úgy gondolom, hogyha javulni fog a belpolitikai és gazdasági helyzet Ukrajnában és Kárpátalján, akkor a fiatalok nagyon hamar vissza fognak jönni, és otthon fogják hasznosítani tudásukat.

– Milyen gyakornoki lehetőségek állnak a kárpátaljai fiatalok rendelkezésére?

– Nagyon sokféle lehetőség van már különböző szakmai gyakorlatok megpályázásra. Sok intézet, kisebbségvédő, jogvédő intézetek, szervezetek, politikai pártok ajánlanak gyakornoki helyeket. Ahhoz, hogy valaki Brüsszelben gyakornokoskodjon, eléggé felkészültnek kell lenni, mert nem kicsi a verseny. Magasak a követelmények, az európai néppártban való gyakornoki programban szükséges a francia nyelvtudás is. A minél több nyelvi ismeret és a különböző típusú képzettségek előnyt jelentenek. A gyakornoki programok nyitottak és azon vagyunk, hogy ezek az információk a kárpátaljai fiatalokhoz is elérjenek.

– Tervezik-e a program folytatását?

Mindenképpen érdemesnek tartom a programot arra, hogy folytatódjon. A jövőt illetően biztosan nem tudom megígérni, hiszen választások előtt állunk hamarosan. De amennyiben folytatom majd a munkát, akkor igyekszem segíteni a program folytatását.

A brüsszeli tanulmányút során Garanyi Ágnest, az akadémia egyik résztvevőjét kérdeztük, hogy számára mit nyújtott a képzés: „Nagyon sok hasznos tudással sikerült gazdagodnom. Örökre szóló élményeket és sok tapasztalatot szereztem az európai uniós intézményekkel kapcsolatban. Jó volt testközelből meglátni, hogyan működnek ezek az intézmények. Sok új dolgot tanulhattunk arról, hogy hogyan érvényesíthetjük a közösségi érdekeinket európai uniós szinten. Számomra mindenképp nagy élményt jelentett az itt eltöltött idő.

A háromnapos intenzív programsorozat alatt Bocskor Andrea, Gál Kinga európai parlamenti képviselők és Sylwia Kosinska, az Európai Néppárt Európai Parlamenti Frakciójának tanácsadója fogadták a fiatalokat az Európai Parlamentben. Az Európai Bizottságban személyesen Navracsics Tiborral, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyekért felelős biztosával nyílott lehetőség beszélgetésre. A június 18–20. között megrendezett képzésen az akadémisták többek között találkoztak Patrick Vollerrel, az Európai Néppárt nemzetközi titkárával, Simone Brusadinnal és Norel Ralucával, az EPP Frakció koordinátori munkatársaival.

A program a KMKSZ ISZ, a Robert Schuman Intézet és Bocskor Andrea, európai parlamenti képviselő közös szervezésében valósul meg.

Váradi Enikő

Kárpátalja lap