Kisebbségpolitika

Brüsszeli betekintés a kárpátaljai magyarok múltjába és jelenébe

2022. 11. 15.

Bocskor Andrea a Fidesz kárpátaljai  EP-képviselőjének szervezésében,  a HUNINEU iroda közreműködésével elsőként az Európai Parlamentben került bemutatásra a „Struggle For Survival -The Transcarpathian Hungarians (1944–2022)” c. angol nyelvű tanulmánykötet. A könyv címe meglehetősen beszédes hisz a szerzők célja, hogy a nemzetközi közönség számára is érthetően, de tudományos igényességgel foglalja össze a kárpátaljai magyarság történetének a túlélésért és önazonosságért, politikai, nyelvi-oktatási jogokért folytatott küzdelmeinek legfontosabb, legviharosabb fordulópontjait 1944 és 2022 között. A történetek üzenete egyértelmű: mi, kárpátaljai magyarok a történelmi viharok ellenére a mai napig kitartottunk, talpon maradtunk – emelte ki Bocskor Andrea.

Bocskor Andrea a könyvbemutatót megnyitó beszédében kifejtette: „A kötet üzenete egyértelmű, hogy mi kárpátaljai magyarok a történelmi viharok ellenére a mai napig kitartottunk, talpon tudtunk maradni. Bízom benne, hogy 2022 után is ugyanígy kitart közösségünk és meg tud maradni szülőföldjén, identitása, nyelve, kultúrája megőrzésével, ebben nagy szerepe van az Anyaországnak, de a jövőre nézve óriási hatással van rá a nemzetközi közösség is. Ezért is fontos, hogy ma Brüsszelben bemutathattuk a kárpátaljai magyar kisebbség történetét. Remélem kötetünk közelebb viszi olvasóinkat kis közösségünk mélyebb megértéséhez, törekvéseinkkel való azonosuláshoz! Hiszen a kárpátaljai magyarok nem kérnek mást, mint az ország keretein belül való egyenrangú bánásmódot, egyforma nyelvi, oktatási és egyéb jogokkal rendelkezni mint a többségi nemzet.”

A Bocskor Andrea EP-képviselő moderálásával zajló panelbeszélgetésen Szilágyi Zsolt, az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának elnökségi tagja kifejtette, miért vállalta a könyv megjelenésének támogatását a Platform,  Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke pedig ismertette a könyv megjelenésének fontosságát és szükségességét, míg a szerzők, Dr. Orosz Ildikó, Prof. Dr. Habil. Csernicskó István, Dr. Molnár D. Erzsébet, Dr. Váradi Natália és Darcsi Karolina röviden szemléltették a kötet tartalmát. A rendezvényt Vincze Loránt,  Európai Parlamenti képviselő, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke összegezte.

Brüsszel, 2022. november 15.