Brüsszel és Budapest után „Málenkij robot” kiállítás nyílt Nyíregyházán

2015. 03. 05.

Emlékművek a kárpátaljai falvakban, városokban. Kegyetlen határozatok, visszaemlékezők szívbe markoló, keserves elbeszélései, térképek és a fényképeken a Sztálin szörnyű elvárásait kiszolgáló tisztek és katonák, köztük a fiatal Brezsnyev és Hruscsov. Többek között ez látható a magyar és angol nyelven készült tablókon a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárban. A kiállítás létrejöttét az Európai Parlament néppárti képviselői támogatták és a megyei levéltár, valamint a Beregszászon működő II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola munkatársai készítették.
A kiállítást ünnepélyes keretek között nyitották meg és szakértők számoltak be a „málenkij robot” témakörben készült legfrissebb kutatási eredményekről. A második világháború után 30–40 ezerre tehető azoknak a magyar és német nemzetiségűek száma, akik internálótáborokba kerültek Kárpátaljáról. Ezek becsült számok, de még a 45-ben, megrendelésre készült szovjet összeírások is azt bizonyítják, hogy közel 30 ezer embert hurcoltak el. Közülük sokan soha nem tértek haza.
Molnár D. Erzsébet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára elmondta: – Legalább egyharmados volt a halálozási arány a lágerekben. Hogyha ezt az arányt vonatkoztatjuk a Kárpátaljáról elhurcoltakra és csak ezt a 27 ezres adatot vesszük alapul, akkor is legalább 9 ezren haltak meg. Sok esetben megfigyelhető volt az is, hogy a lágeri megpróbáltatásokat túlélők, hazatértük után néhány nappal halnak meg és ők ugyanúgy áldozatokként foghatók fel, és ugyanúgy áldozatoknak tekinthetők a túlélők is, hiszen egy életre maradandó traumát okozott bennük.
A kiállítás megnyitóján ünnepi beszédet mondott Bocskor Andrea, a térség európai parlamenti képviselője. Arról beszélt, hogy a „málenkij robot” az egész magyarságot érintette, éppen ezért fontos, hogy határon túliak és anyaországiak együtt tárják fel a múltat: – Nagyon fontosak ezek a határmenti együttműködések és az, ami régen egybetartozott, az szimbolikusan így is egybefonható, egybefűzhető. Egy másik szempontból pedig azért fontos, mert a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár a történeti kutatások szempontjából nagyon fontos kutatásokat végez közösen.

Brüsszel és Budapest után a kiállítást hétköznaponként 8–16 óráig tekinthetik meg az érdeklődők. A levéltár közlése szerint a tablók legalább hónap végéig Nyíregyházán maradnak.