Hírek

Bocskor Andrea az Európai Parlament kulturális bizottságának alelnöke

Bocskor Andrea az Európai Parlament kulturális bizottságának alelnöke

2014. 07. 08.

Bocskor Andrea kárpátaljai képviselőt az EP oktatási és kulturális kérdéseivel foglalkozó szakbizottságában (CULT) választották első számú alelnökké. A bizottság rendkívül fontos a magyar ügyek szempontjából, hiszen olyan témák szerepelnek a napirendjén, mint a nyelvi és kulturális sokszínűség, a határokon átnyúló oktatási és kulturális programok, valamint az ifjúság- és médiapolitika.
Gál Kinga fideszes politikus a korábbi években az alapjogi és állampolgársági kérdésekkel foglalkozó szakbizottság (LIBE) alelnökeként küzdött az európai baloldal hazánk elleni lejárató támadásaival szemben. Munkásságának elismertségét jelzi, hogy a néppárti frakció ismét első alelnöki tisztségre jelölte, a szakbizottság tagjai pedig újraválasztották.
Jelentős siker továbbá, hogy Tőkés Lászlót az emberi jogokkal foglalkozó szakbizottság (DROI) alelnökévé választották. A szakbizottság alapvetően az Unión kívüli országokkal kapcsolatos emberi és kisebbségi jogi kérdésekkel foglalkozik, s kiemelt szerepe van például a keresztényüldözések kérdésében, valamint az Unióval határos országok kisebbségpolitikájának nyomon követésében.
A magyar ügyek szempontjából szintén jelentős fejlemény, hogy az EP Petíciós Bizottságának (PETI) egyik alelnöki tisztét Csáky Pál, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) képviselője fogja betölteni. A bizottság a felvidéki magyarság számára fontos súllyal bír. A testület több kulcsfontosságú ügyet tárgyalt a közelmúltban, így a szlovák állampolgársági törvényről és a Benes-dekrétumokról szóló beadványokat.
Winkler Gyula erdélyi magyar képviselő (RMDSZ) alelnöki pozíciót szerzett az EP nemzetközi kereskedelmi ügyekkel foglalkozó szakbizottságban (INTA). A bizottság megkerülhetetlen szerepet fog betölteni többek között az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény tárgyalása során.
A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja jelentős sikernek tartja, hogy az anyaország számára kiemelt fontosságú szakbizottságok alelnöki tisztségeire ilyen nagy számban választottak meg magyar néppárti képviselőket. Ezekkel a további fontos tisztségekkel tovább erősödik a magyar néppárti képviselők súlya és tekintélye, ami további lehetőségeket teremt a nemzeti érdekek eredményes képviselete előtt – áll a sajtóközleményben.