Bocskor Andrea ünnepi köszöntője

2017. 03. 15.

Szeretettel és tisztelettel köszöntök mindenkit a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja nevében nemzeti ünnepünk, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 169. évfordulóján. Immár hagyománnyá vált, hogy március 15.-ét nem csak Magyarországon, nem csak a Kárpát-medence magyar lakta vidékein, de szerte a világban megünnepeljük, ahol van magyar közösség, ahol a nemzet összetart. Nem azért mert kell, hanem azért mert fontos, mert lelkünkben él a vágy, hogy ezen a napon méltó módon emlékezzünk dicső elődeikre!

1848. március 15. – a magyar történelem azon fényes csillaga, mely korokon és ideológiákon átívelően köti össze a magyar embereket, így napjainkban a szabadság,a remény, az ifjúság, a tenni akarás ünnepe. Ez az az ünnep, amikor ünneplőbe öltöztetjük szívünket, feltűzzük a kokárdát, és ezt büszkeséggel tesszük. Nem önmagunkra vagyunk büszkék, hanem magyarságunkra, hazaszeretetünkre és azokra az őseinkre, akik szembe mertek szállni egy elnyomó rendszerrel, akkor és ott, abban a reménytelennek tűnő helyzetben, dacolva a túlerővel és a következményekkel.

Örök példaként állnak ezért most is előttünk a „márciusi ifjak”, akik nem csak vágyták a szabadságot és a jobb életet, hanem tenni is mertek érte! Van mit tanulnunk tőlük! És van mit átadnunk az utánunk jövőknek, a fiatalabbaknak! Hisz a múlt minden dicső pillanata csak úgy tud fennmaradni, ha méltó módon emlékezünk rá, s minden ünnep csak úgy tud ünneppé lenni, ha méltó módon azzá tesszük!

Mert amikor feltűzzük a kokárdát, akkor nemcsak büszkeséggel tesszük ezt, hanem erős reménysugárral is a szívünkben. Mert reméljük, hogy azt a lelkesedést és bátorságot szerezzük vissza, éljük át újra a kitűzött kokárdával, ami a 48-as forradalmárokban volt. Minden kornak megvan a maga küzdelme, a maga forradalma vagy akár szabadságharca, ezeknek lehetünk passzív szemlélői vagy lehetünk aktív részesei, sodródhatunk az árral vagy választhatjuk azt is, hogy megpróbálunk tenni azért, hogy gyermekeink és unokáink egy békésebb, biztonságosabb, reményteljesebb jövőképpel bírjanak!