Felszólalások

Bocskor Andrea: a CEU körüli hírverés kettős mércéről árulkodik

2017. 05. 02.

A CEU körüli vitára reagált felszólalásában Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes EP-képviselő április 27-én az Európai Parlament plenáris vitájában, amelynek egyik fő témája az alapjogok magyarországi helyzete volt.

Az Európai Bizottság jogsértési eljárást indított Magyarország ellen az április elején elfogadott felsőoktatási törvény miatt, mely – szerintük – indokolatlanul szigorú feltételekhez köti a külföldi egyetemek működését Magyarországon.

A képviselő asszony beszédében kitért rá, hogy korábban a beregszászi főiskola oktatójaként tevékenykedett. Egy olyan tanintézményben, amelyet állandóan a korlátozások és a bezárás veszélye fenyeget ma is, mégsem kapott kiemelt szerepet az EU híradásaiban.

– Világosan látom, hogy a CEU körüli hírverés nem az akadémiai szabadságról, hanem kettős mércéről szól. Hol vannak akkor Önök, amikor a kisebbségi oktatási intézményekért kell harcolni Európában? Akkor miért nem emelik fel a szavukat, amikor egy alapvető szabadságjog csorbul? – tette fel a kérdést az EB vezetőinek Bocskor Andrea.

A kárpátaljai küldött hangsúlyozta, hogy a felsőoktatási törvény célja nem a CEU bezárása, hanem az oktatási jogok hátterének tisztázása, melyhez minden tagállamnak joga van. Bocskor Andrea felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett intézmények közül (28-ra vonatkozik a jogszabály – a szerk.) csak a Közép-Európai Egyetem tiltakozik a törvény ellen.

A képviselő véleménye szerint nem lehet cél a tömeg- és médiahisztéria generálása. Higgadt párbeszédre kell törekedni az ügyben, s a bizottságnak – az egyoldalú tájékozódás helyett – mindkét felet meg kell hallgatnia.

Forrás: Kárpátalja.ma