Oktatás és kultúra

Bocskor Andrea beszámolója a Magyar Művészeti Akadémián

2016. 12. 02.

2016. november 18-án Bocskor Andrea, európai parlamenti képviselő a Magyar Művészeti Akadémia Nemzetközi és Oktatási, Képzési, Tudományos Bizottságának összevont ülésén tartott tájékoztatót az Európai Parlament Kulturális és oktatási bizottságának tevékenységéről.

Bocskor Andrea, az EP Kulturális és oktatási bizottságának alelnöke részletesen bemutatta a Kulturális és oktatási bizottság (CULT) hatásköreit, mely magában foglalja a tudás és a kultúra terjesztését, fejlesztését, a kulturális és nyelvi sokszínűség védelmét és támogatását, valamint a kulturális örökség megőrzését és védelmét.

A későbbiekben az eddig elért eredményeket taglalta a szakpolitikai fejlemények, jelentések tükrében, valamint beszámolt a különböző programokról, mint pl. a Kreatív Európa, Európa Kulturális Fővárosai, Európai örökség cím, a Kulturális örökség európai éve (2018). A Kreatív Európa a kulturális, kreatív és audiovizuális ágazatok támogatására irányuló új európai program. A Kreatív Európa – Kultúra alprogramja támogatást biztosít a kulturális együttműködésekre, nemzetközi cserékre az Európai Unióban és azon túl. A Kreatív Európa című program az európai filmipar, valamint a kulturális és kreatív ágazatok támogatására létrehozott új uniós kezdeményezés, amely végső soron a munkahelyteremtést és a növekedést szolgálja.

Az előadás keretei között az előadó megemlítette az Európai Parlament szerepét a kulturális és oktatási szférában, a jelenlegi napirenden lévő dokumentumok/jelentések jelenlegi helyzetét, kiemelve az EU Ifjúságügyi stratégiájának 2013-2015 ciklusára vonatkozó eredményeket, melyekben jelentős előrelépések történtek az elmúlt évek során.

De nem csak az elmúlt évekről volt szó, hanem említésre kerültek olyan programok is, melyek végleges megvalósítására a közeljövőben kerülhet sor, mint például a 2020-ra kitűzött keretrendszerrel kapcsolatos célkitűzések, valamint a már majdnem mindenki által ismert legnépszerűbb európai mobilitási program az Erasmus+ program is.

Az ülés végén Bocskor Andrea a feltett kérdések nyomán beszámolt a szerzői jogokra vonatkozó eltérésekről és a bolognai folyamatok és az egységes európai térség jelentőségéről, a művészeti ágazatban dolgozók munkaidő vonatkozásairól az MMA tagjainak.