Oktatás és kultúra

Azonnali megoldásra van szükség Erasmus-ügyben!

2024. 03. 12.

Tegnap este az Európai Parlament Költségvetési, valamint Kulturális és Oktatási szakbizottságai együttes  rendkívüli ülés keretében, Iliana Ivanova biztos asszony és Riso Költségvetési Főigazgató asszony jelenlétében vitatták meg, hogyan lehet befogadóbbá tenni az Erasmus+ programot, „Az elhangzott befogadással kapcsolatos aggodalmak meglehetősen álságosan hatnak, hiszen mindeközben több százezer modellváltó magyar egyetemen tanuló diákot, egyetemi tanárt és kutatót zár ki az Európai Bizottság önkényesen az EU mobilitási programjaiból. Elég a brüsszeli bürokraták üres ígéreteiből és felelősséget elhárító kijelentéseiből, azonnali megoldásra van szükség az Erasmus és Horizont programokkal kapcsolatban!” – hívta fel a figyelmet  Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője is.

„Felháborító, hogy jelenleg a modellválltó egyetemeken tanuló kétszázezer magyar diákot, húszezer egyetemi tanárt és húszezer kutatót zár ki a Bizottság önkényesen az Európai Tanács 2022. december 15-i határozatát jogellenesen értelmezve az EU mobilitási programjaiból” – hangsúlyozta Bocskor Andrea.

„Közel másfél éve az Európai Bizottság mindig újabb és újabb elvárásokat támaszt a magyar kormánnyal szemben, amint a felek közelednek a megoldáshoz, ismét jön egy újabb feltétel. A kondicionalitási eljárásban a magyar kormány 2023 novemberében megküldte az álláspontját és a szövegszerű szabályozási javaslatát a Bizottság részére, amelyben minden felmerült kérdésre megoldási javaslatot tett, erre válaszként csupán időhúzás történik az Európai Bizottság oldaláról. Megengedhető-e az, hogy közel negyedmillió európai állampolgár ügyét négy hónapig válaszra sem méltatják? Ezidáig még mindig nem született hivatalos válasz arról, hogy a tavalyi pályázati forrásokhoz kapcsolódóan meghosszabbításra kerül-e a határidő 2024. május 31-ig, mikor várható hivatalos válasz ebben a kérdésben? Ennek a közel negyed millió uniós polgárnak az egyenjogúsága és esélyegyenlősége tiszteletben van tartva?” – tette fel kérdéseit a képviselő, melyekre nem kapott egyenes választ.

Bocskor Andrea felszólalásában felszólította a Bizottság képviselőit, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy mihamarabb megoldódjon ez a helyzet, és minden európai állampolgár egyenlő esélyekkel részesüljön az Erasmus + előnyeiből.

Strasbourg, 2024. március 12.