Felszólalások

Azonnali békére van szükség Ukrajnában!

2023. 02. 15.

Az Európai Parlament plenáris ülésén ma vitatták meg Oroszország Ukrajna elleni agressziója miatt közel egy éve indított háborúja ügyét. Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: „Egy éve tart Oroszország agressziója,  jogtalan háborúja Ukrajna ellen, amit határozottan elítélünk, minden fórumon kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi épsége mellett. Nem hagyhatjuk, hogy belefásuljunk a helyzetbe és a szörnyű háborús megpróbáltatásokat átélő Ukrajnában élő emberek iránti szolidaritás üres frázissá váljon. Mindent meg kell tennünk a béke érdekében!”

„A háború óriási áldozatokat követelt, családokat szakított szét, fiatalok jövőjét és álmait törte ketté nemzetiségtől, anyanyelvtől függetlenül, hisz az Ukrajnában élő magyarok, románok, és más nemzetiségek egyaránt elszenvedői az orosz agressziónak, és vállvetve harcolnak”- fűzte hozzá a képviselő. 

Bocskor Andrea felhívta a figyelmet: „Támogatjuk Ukrajna uniós tagjelöltségét. A háború nehézségei ellenére Ukrajna folytatja Európai Uniós integrációját. Bízom benne, hogy a csatlakozási feltételek teljesítése során az országban élő nemzeti kisebbségek nyelvi és oktatási jogait is garantálják, a koppenhágai kritériumokkal és a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal összhangban. A múlt decemberben elfogadott kisebbségekről szóló ukrán törvény ugyanis jelen formájában nem felel meg a jogegyenlőség elvének, ezért azt módosítani szükséges, erre az Uniónak fokozottan figyelnie kell!” 

„Az ukrajnai háború tragikus képei egy éve szerepelnek a hírekben, de nem szabad, hogy a világ belefásuljon és a szolidaritás üres frázissá váljon. Amivel valóban életeket lehetne menteni, az a béke! A törökországi földrengés tragédiáját nem lehetett megakadályozni, Ukrajnában viszont életeket menthetnénk a békével, erre kellene törekednünk! – zárta beszédét az EP-képviselő.

Strasbourg, 2023. február 15.