Nyilatkozatok

Az ukrán állampolgárok beutazása segíti Ukrajna közeledését az EU-hoz

2016. 01. 22.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos január közepén bejelentette, hogy 2016 elején az Európai Bizottság jogalkotási javaslatot kíván benyújtani az Európai Tanács és Európai Parlament felé, hogy a nem EU-s országok részére módosítsák a vízumkötelezettségre vonatkozó rendeletet. Így Ukrajna is felkerülhetne azon országok listájára, melyek állampolgárai, biometrikus útlevél birtoklása esetén rövidtávú beutazást tehetnek a Schengeni zóna részét képező tagállamokba vízum igénylése nélkül.

„Az Európai Bizottság december végén megjelent hatodik helyzetjelentésében ajánlást tett arra, hogy az uniós tagállamok szüntessék meg a vízumkötelezettséget Ukrajna állampolgárai számára” – emlékeztet e fontos eseményre Bocskor Andrea kárpátaljai EP-képviselő.

A vízummentesség eléréséhez Ukrajnának egy sor reformintézkedést kell végrehajtania, melyek közül a legtöbbnek már eleget is tett. Elsősorban az ország biometrikus útlevelekre való átállása az egyik legfőbb követelménye a vízumliberalizációnak. „A biometrikus útlevelet birtoklók, Nagy Britanniát és Írországot kivéve, 180 napon belül nem több mint 90 napot tartózkodhatnak majd az Európai Unió bármely tagországában. Ez az útlevél rövidtávú tartózkodást engedélyez, viszont munkavállalásra vagy hosszú távú tartózkodásra nem biztosít lehetőséget” – ismerteti a helyzetet Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő.

„Az Európai Bizottság december végén megjelent hatodik helyzetjelentésében ajánlást tett arra, hogy az uniós tagállamok szüntessék meg a vízumkötelezettséget Ukrajna állampolgárai számára”. A helyzetjelentés elismeri azokat a fontos intézkedéseket, amelyeket Ukrajna eddig tett meg a vízumliberalizáció eléréséért, mint pl. az integrált határellenőrzési rendszer kiépítése. Így 2015 novemberétől 39 határátkelőhely csatlakozott az Interpol adatbázisához és ez évben várhatóan a fennmaradó 118 is csatlakozni fog a rendszerhez. Kitér továbbá a szomszédos országokkal folytatott határőrizeti és határfelügyeleti együttműködés elmélyítésére is.

Az Európai Bizottság továbbra is a korrupció elleni harcot tartja az ország egyik legfontosabb feladatának. „Összességében az Európai Bizottság pozitívan értékelte a reformok végrehajtását a vízummentesség elérésével kapcsolatban, Ukrajna elérte a szükséges előrehaladást és végrehajtotta a legfontosabb reformkövetelményeket, továbbá politikai hajlandóságot mutat azok teljes mértékű teljesítésére. Ez a döntés nagyon fontos a kárpátaljai magyarság szempontjából is, akik ez által lehetőséget kapnak az anyaországgal és a Kárpát-medence magyarságával való könnyebb kapcsolattartásra, tanulmányi, kulturális ismereteik kiszélesítésére, az ifjúsági mobilitási és csereprogramokban való részvételre” – jegyezte meg Bocskor Andrea az EB véleményéről.

Háttér:

Az Európai Bizottság dokumentuma szerint a migrációs kérdés kezelése is jó úton halad. 2016. január elsejétől az Állami Migrációs Szolgálat személyzete 500 fővel bővült. Lényeges előrelépés történt az ország menekültügyi politikájában is, telepítésre került a külföldi menekültügyi alrendszer, így a regisztrált menekültek adatai nyomon követhetőek az Állami Migrációs Szolgálat weboldalán. 2015. július elsejétől 100 közfinanszírozott regionális és helyi jogvédelmi központ kezdte meg működését, melyek másodfokú jogi segítséget nyújtanak a nemzetközi védelmet kérelmezőknek. Előrelépések történtek a szervezett bűnözés elleni harcban, az emberkereskedelem felszámolásában is.

Ukrajnában tavaly májusban kezdték el a diplomata és szolgálati biometrikus útlevelek kibocsátását, továbbá a biometrikus útlevelek kiállítását a konzulátusokon. Ez év első napjától pedig megkezdték a biometrikus személyazonosító igazolványok kibocsátását és azok tesztelését.

Brüsszel, 2016. január 22.