Oktatás és kultúra

Az IDA című film nyerte az idei Lux-díjat

2014. 12. 17.

Az idei lengyel-dán győztes alkotás egy leendő apácáról szól a 60-as évek Lengyelországában, akit a fogadalomtétel előtt kikér a nagynénje a kolostorból, hogy megismertesse vele a megrázó családi múltat. A film Európa legsötétebb időszakába vezeti be a nézőt.
„Az IDA bejárta egész Európát, Lengyelországon át egészen Máltáig és az Egyesült Királyságig mindenhol befogadták” – mondta a díj átvételekor a rendező. Köszönetet mondott továbbá az Európai Uniónak, hogy segített eljuttatni a filmet Európa minden szegletébe.
Az IDA nagy sikert aratott múlt szombaton Rigában is, ahol elhozta a legjobb filmnek járó Európai Filmdíjat. Ezen kívül több díjat nyert már Varsóban, Londonban, Wiesbadenben, Gijónban, Minszkben és Torontóban, és nem utolsó sorban a 2014-es Oscar-díj lengyel jelöltje a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A filmet Golden Globe díjra is jelölték a múlt héten.
„A film sikere bizonyítja, hogy a nézők továbbra is nagyra becsülik a „sallangmentes”, érték-alapú filmeket. A mozinak tehát van még értelme” – mutatott rá a díjátadót követően Bocskor Andrea kárpátaljai EP-képviselő.

Háttér: Az Európai Parlament 2007 óta minden évben a Lux-díjjal tünteti ki a legjobb európai filmet, amely fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet, illusztrálja Európa sokszínűségét és rávilágít az európai filmművészet értékeire. A tíz elődöntős film listáját a 49. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon hirdették ki, július végén közülük került ki a három döntős. Ezt a három filmet az EU mind a 24 hivatalos nyelvén feliratozták és a Lux-filmnapok keretében mind a 28 uniós tagországban bemutatták. Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje is bekerült a Lux-díj idei elődöntősei közé.