Hírek

Az Európai Unió delegációja Kijevben

Az Európai Unió delegációja Kijevben

2015. 11. 04.

Köztudott, hogy az Európai Unió számos unión kívüli országot támogat, köztük Ukrajnát is, a két fél közötti kapcsolatok ápolásáért lett megalakítva az EU-Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottságba delegált küldöttség. A küldöttségben egyrészt európai parlamenti (EP) képviselők, másrészt az ukrán parlament kijelölt képviselői vesznek részt; a Bizottság társelnöke az EP részéről Andrej Plenković horvát néppárti képviselő, ukrán részről pedig Osztap Szemerak. Az Európai Parlament és a Verhovna Rada közötti kapcsolatok a 2014. június 27-én aláírt és 2014. november 1-jén ideiglenesen és részlegesen hatályba lépett EU-Ukrajna társulási megállapodás keretében valósulnak meg. A Bizottság feladata, hogy elősegítse Ukrajna európai uniós integrációját, a Társulási Egyezmény megvalósítását, a vízumliberalizációs akcióterv végrehajtásának felügyelete, a kelet-ukrajnai békefolyamat elősegítése, a humanitárius helyzet és a reformfolyamat nyomon követése. Mindemellett az EU pénzügyi támogatással is hozzájárul az ország fejlődéséhez, legutóbb 500 millió eurós segélyt nyújtott Ukrajnának, amely az utolsó részlete volt az 1,6 milliárdos segélyprogramnak, amely idén márciusban kezdődött.
 
A kijevi plenáris ülésre az Európai Parlament részéről 8 képviselő érkezett: Anna Maria Corazza Bildt, Andrej Plenković, Bocskor Andrea, Cristian-Silviu Buşoi, Jasenko Selimovic, Mark Demesmaeker, Petras Austrevicius és Szanyi Tibor.
 
A felek megvitatták Ukrajna előrehaladását az Európai Unióval kötendő vízumliberalizációs akcióterv teljesítését illetően, emellett tárgyaltak a Társulási Szerződés ratifikációjáról és a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás bevezetéséről. Az ukrán fél képviselői beszámoltak a decentralizáció folyamatában zajló reformok megvalósulásáról, az Alkotmánymódosításokról, a kelet-ukrajnai régióban való katonai és humanitárius helyzetről. A bizottság tagjai megbeszélték az október 25.-i helyhatósági választások eredményeit, az ezen résztvevő EP megfigyelői misszió tagjainak tapasztalatait.
Az EP képviselők magas szintű találkozókon is részt vettek: november 4.-én Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel, november 5.-én pedig Petro Porosenko elnökkel találkoztak, aki kitüntetésben részesítette a küldöttség 3 tagját: Andrej Plenkovićot, Mark Demesmaekert és Petras Austreviciust az "Ukrajna Barátai" alapítványban végzett munkáért. Az államfő megköszönte az EP képviselőknek, hogy következetesen támogatják Ukrajnát, elsősorban az ország területi integritása és az állam szuverenitásának védelmében és az Oroszországban illegálisan fogvatartott ukrán állampolgárok kiszabadítását illetően. Az elnök különösképpen kiemelte a nemzetközi egység fontosságát a donbászi helyzet további rendeződése kapcsán, figyelembe véve az Európai Unió békefenntartói lehetőségeit és tapasztalatát.
 
A Küldöttség a kétnapos munka összefoglalásaképpen záró nyilatkozatot fogadott el, melyben a kelet-ukrajnai, bel-és külpolitikai, biztonságpolitikai és humanitárius helyzetet értékeli illetve javaslatokat fogalmaz meg a reformok végrehajtásához, például a választási törvény reformjánál vegyék figyelembe a nemzeti kissebségek jogait és érdekeit, biztosítsák a decentralizáció megvalósításához szükséges alkotmánymódosítások második olvasatban történő mielőbbi megszavazását, és a vízummentesség bevezetéséhez szükséges törvények elfogadtatását a Verhovna Radaban.