Hírek

Az Európai Bizottság válasza az ukrajnai helyzettel kapcsolatosan

Az Európai Bizottság válasza az ukrajnai helyzettel kapcsolatosan

2015. 10. 05.

A magyar képviselők által megfogalmazott levél szerint a Kelet-Ukrajnában zajló konfliktus következtében több mint hatezer ember veszítette életét, a civil lakosság nagy része kénytelen volt elhagyni otthonát, számuk meghaladta az egymilliót. Az országot humanitárius katasztrófa fenyegeti, a gazdaság – részben a katonai kiadások miatt– romokban hever. Az infláció, az adóterhek és közüzemi árak többszörösére emelésének következményeként az országban elszegényedés vált jellemzővé, ráadásul az iskolai és óvodai közétkeztetés támogatásának megszüntetésével és az egészségügy finanszírozásával kapcsolatban is aggodalmukat fejezték ki. Az állam visszaállította a sorkötelezettséget és mozgósítást rendelt el, ami nemzetiségre való tekintet nélkül, minden katonakorú és egészségügyi alkalmassági vizsgálaton átesett férfit érint (a mozgósítás a 25-60 év közötti férfiakat érinti), ami további társadalmi feszültséget okoz.„A stabilizálódáshoz a teljes fegyverszünet megteremtése szükséges, de ezen túl azonnali reformok végrehajtása elengedhetetlen. Szükség van alkotmányos és bírói reformra, a költségvetés, a gazdaság működésének helyreállítására, decentralizációra és a szubszidiaritás elvének végrehajtására, a korrupció megszüntetésére, az emberi és állampolgári jogok teljes betartására, beleértve a kisebbségi és nyelvhasználati jogokat” – olvasható a Bizottság számára írt levélben.

A körülmények ismertetését követően az EP képviselők a következő konkrét kérdéseket fogalmazták meg az Európai Bizottság felé: az EU milyen segélyprogramot tervez a háborús övezetben élők és a kényszermigránsok életkörülményeinek rehabilitálására. Federica Mogherini a Bizottság nevében írt válasza hangsúlyozta, hogy az EU fokozta a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett lakosságnak biztosított humanitárius segítségnyújtást, hiszen az EU és tagállamai humanitárius és helyreállítási támogatás formájában nyújtott jelenlegi közös pénzügyi hozzájárulása meghaladja a 243,43 millió eurót, amelyből 31,1 millió az Unió 2015. évi humanitárius költségvetéséből származik, illetve további vizsgálatok folynak annak kapcsán, hogy milyen más módokon járulhat még hozzá a nemzetközi segítségnyújtási műveletekhez. Federica Mogherini Bizottság nevében írt válasza mindemellett megjegyezte, hogy az EU bizonyítottnak látja a szeparatisták támogatását Oroszország részéről, ami megerősíti Oroszország felelősségét a kelet-ukrajnai helyzet destabilizálódásában.
Az alelnök válaszlevelében biztosította, hogy Ukrajna reformtörekvései támogatásának keretében politikai támogatást, pénzügyi, technikai és gazdasági segítséget, valamit stratégiai tanácsadást is nyújt az országnak, valamint szorosan együttműködik az ukrán hatóságokkal is az EU-Ukrajna társulási menetrend keretein belül.
Arra a kérdésre, hogy van-e cselekvési terve a jogállamiság kritériumai betartásának ellenőrzésére, beleértve az emberi és kissebségi jogok betartását az alelnök a Bizottság képviseletében azt válaszolta, hogy a jogállamiság tiszteletben tartásáról és az emberi jogok ukrajnai helyzetéről folyamatosan több szinten – többek között az EU-Ukrajna szabadsággal, biztonsággal és jogérvényesüléssel foglalkozó albizottság keretében – is tárgyalások folynak az ukrajnai hatóságokkal.