Kisebbségpolitika

Az Európai Bizottság válasza a március 13-i magyarellenes felvonulással kapcsolatban

2016. 05. 25.

ukrajna-770x470A  képviselők  egyrészt tájékoztatták az Európai Bizottságot az európai értékeket mélyen megsértő megmozdulásról, mely amellett, hogy megsértette a magyar nemzetiségű kárpátaljai lakosok becsületét és méltóságát, a nemzetiségek közötti békés együttélés és a nyugalom megbontását célozta, ellentétes Ukrajna Alkotmányával, valamint az ország nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeivel. „Egy demokratikusan működő társadalomban ilyen jellegű megmozdulások nem megengedettek és hátráltatják Ukrajna Európai Unióhoz való közeledését.” ‒szögezte le a Bizottsághoz intézett beadvány. A képviselők továbbá az alábbi kérdésekkel fordultak a Bizottsághoz és az illetékesség alapján a külügyi Főképviselőhöz, Federica Mogherinihez: „Figyelemmel kíséri-e a Főképviselő az ilyen jellegű megmozdulásokat és milyen lépéseket tesz azok megelőzése érdekében? Van-e cselekvési terve az emberi- és kisebbségi jogokat érintő jogszabályok betartásának ellenőrzésére a társult országokkal?”

Federica Mogherini alelnök asszony, a Bizottság nevében küldött válaszában kijelentette: „Az emberi jogok és alapvető szabadságok – ideértve a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait – alapvető elemeit képezik az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodásnak. Az Európai Unió figyelemmel követi a társulási megállapodást, a társulási ütemtervet, továbbá az együttműködés konkrét prioritási területeit is meghatározza, beleértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak biztosítását illetve tiszteletben tartását. A történteket az ukrán hatóságokkal fennálló kétoldalú kapcsolatokon keresztül nyomon követik, és helyet kap a téma az EU–Ukrajna emberi jogi párbeszéd 2016 júniusára tervezett következő ülésén is”‒ biztosított levelében az alelnök asszony.

Emlékeztető: 2016. március 13-án Ungvár utcáin szélsőséges ukrán szervezetek fáklyás felvonulást tartottak  Kárpát-Ukrajna 1939. évi kikiáltásának alkalmából, melynek során a résztvevők durva, magyarellenes jelszavakat skandáltak, megfélemlítve ezzel a járókelőket. Az eset után a magyar érdekvédelmi és társadalmi szervezetek tiltakoztak és feljelentést tettek a megyei ügyészségen, melynek következtében nyomozás indult az ügyben.  A magyarellenes megnyilvánulások hírére felháborodását fejezte ki és az ügy kivizsgálását kérte a magyar kormány és a Fidesz‒KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja is.