Hírek

Az EU erőteljesebben lépjen fel az ukrajnai béke érdekében

Az EU erőteljesebben lépjen fel az ukrajnai béke érdekében

2015. 01. 15.

Az utóbbi hónapokban az európai közvélemény fokozott figyelmet fordított Ukrajnára. Az Európai Parlament szerdán tartott vitát az ukrajnai fejleményekről. "Az európai orientáció érdekében Ukrajna egy súlyos belpolitikai válságba, nehéz gazdasági helyzetbe, külpolitikailag pedig egy elhúzódó és sok emberi áldozatot követelő orosz-ukrán katonai konfliktusba került" – emlékeztetett felszólalásában a kárpátaljai képviselő.
 
A kelet-ukrajnai területeken zajló háború napi 5 millió euróba kerül az országnak, ami óriási terhet jelent az amúgy is gyenge lábakon álló ukrán gazdaságnak, elszabadult inflációt, áremelkedést, teljesíthetetlen adóterheket és közüzemi árakat jelent a civil lakosságnak, akik megélhetési szintje az európai létminimum legalsóbb szintjét sem közelíti meg. Nagy az emberi áldozatok és veszteségek aránya, a humanitárius katasztrófa és a létbizonytalanság azonban nem csak a Krím-félszigeten és a háborús kelet-ukrajnai területeken érezhető. A belpolitikai válságból való kilábalást a két előrehozott választáson nyertes európai szemléletű és reformokba kezdő elnök és parlament, valamint az Európai Unió segítségnyújtása jelenti.
 

A gyökeres változások eléréséhez radikális intézkedések szükségesek: pl. a korrupció és a kettős mérce megszüntetése, a gazdaság tőkésítése, az emberi és állampolgári jogok teljes betartása a többség és kisebbség irányában egyaránt. Bocskor Andrea a kisebbségi jogok betartására is figyelmeztetett: "Minden eszközzel törekedni kell arra, hogy Ukrajnából demokratikus európai jogállam váljék". A képviselő szerint ez a civil társadalom minden polgára, így a kárpátaljai magyarság jogainak érvényesüléséhez elengedhetetlen. Az európai szintű jogbiztonság alapvető elvárás, ennek érvényesüléséhez az EU-nak határozott lépéseket kell tennie a békefolyamat érdekében és minden segítséget meg kell adnia Ukrajnának: anyagi, szakértői, erkölcsi szempontból egyaránt, de e mellett felügyelnie, kontrollálnia is kell a reformfolyamatot és az elfogadott törvények végrehajtását.