Oktatás és kultúra

Az Európai Parlamentben megemlékeztek a tragikus buszbalesetben elhunyt magyar diákokról

2017. 01. 24.

Az Európai Parlament épülete előtt félárbócra eresztették a magyar zászlót a Verona közelében történt buszbaleset áldozatainak emlékére.  A Kulturális és Oktatási Bizottság tegnapi ülésén a képviselők néma főhajtással emlékeztek meg az áldozatokról.

A szerencsétlenül járt autóbuszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai, tanárai és volt diákjai utaztak, amikor január 20-án éjjel a jármű a szalagkorlátnak ütközött, majd egy hídpillérnek csapódott.  Az autóbusz elejében pillanatok alatt tűz ütött ki, a gyorsan terjedő füst betöltötte az utasteret, megnehezítve ezzel a menekülés lehetőségét.

 A tragikus balesetben tizenhatan veszítették életüket és huszonhatan megsérültek.  A sérültek közül két utas állapota kritikus, tíz utasé nagyon súlyos, tizenhárman könnyebb sérüléseket szenvedtek. Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a magyar kormány az elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Bocskor Andrea, a Kulturális és Oktatási Bizottság alelnöke őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családjának, gyors testi és lelki felépülést kívánt a sérülteknek.

A buszbalesetben elhunytak mellett az olaszországi földrengés és lavina áldozatairól is megemlékeztek tegnap a Kulturális és Oktatási Bizottságban.

Brüsszel, 2017. január 24.